Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Facebook, slike…

Facebook, slike…

Večkrat sem že zahtevala od bivšega fanta, da na svojem facebook profilu odstrani več 100 mojih fotografij, vendar tega še vedno ni naredil. Obrnila sem se tudi na spletno-oko in podobne organizacije pa vsi trdijo, da imajo pri tem zvezane roke.

Ker nimam facebook profila in sem poskusila že prijaviti zlorabo fotografij, vendar na facebooku ta storitev ne dela, nevem kaj naj naredim.

Našla sem to povezavo: http://www.facebook.com/help/contact/?id=354240397921042
*Please cite the law that the posting of this content is in violation of

Prijava zahteva, da citiram del zakona, ki kaže, da je moj fant v prekršku…
Iskala sem po internetu del zakona in nič nisem našla.

Kaj lahko pravzaprav storim?

Hvala za odgovor.

Objava osebnih fotografij brez privolitve oziroma kljub prepovedi je kršitev 35. člena Ustave Republike Slovenije:
(varstvo pravic zasebnosti in osebnostnih pravic)
Zagotovljena je nedotakljivost človekove telesne in duševne celovitosti, njegove zasebnosti ter osebnostnih pravic.

Skladno s slovenskim Obligacijskim pravom lahko vsakdo zahteva prenehanje tovrstne kršitve:
134. člen Obligacijskega zakonika (OZ):
(1) Vsak ima pravico zahtevati od sodišča ali drugega pristojnega organa, da odredi prenehanje dejanja, s katerim se krši nedotakljivost človekove osebnosti, osebnega in družinskega življenja ali kakšna druga osebnostna pravica, da prepreči tako dejanje ali da odstrani njegove posledice.
(2) Sodišče oziroma drug pristojni organ lahko odredi, da kršitelj preneha z dejanjem, ker bo sicer moral plačati prizadetemu določen denarni znesek, odmerjen skupaj ali od časovne enote.

Podobne zakone imajo tudi druge države. Poskusil bi s slovensko zakonodajo, saj se posledice objave raztezajo na Slovenijo. Upam, da bo vaš poizkus uspešen. V nasprotnem primeru se lahko obrnete na nas, najdete nas na spletni strani aphaia.si

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close