Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti dedovanje

dedovanje

Imam eno vpr.
Pred vrati imamo zapuščinsko razpravo po mami.

Dediči smo oče, brat in jaz. Nekako se dogovarjamo, da bi po mami vse dedoval oče,
da pa bi že sedaj na razpravi zahtevali, da se zapiše, da po njegovi smrti dobiva z bratom vsak pol premoženja.
Da bi to bilo nekako fiksno, sprašujem pa, ali je to sploh možno?

Torej, da se midva z bratom odrečeva in vse prepustiva očetu mi je jasno, zanima me bolj ta drugi del, ali je možno, da se že sedaj zapiše tam, da po njegovi smrti on nama to prepušča. Ok, da je zakonsko tako, mi je jasno, ampak ni mi jasno, ali je možno že sedaj to tako navesti, da bi potem to tudi držalo… 🙂

Če ne, kaj predlagate… Kaj bi bilo najbolje storiti?

Hvala.

Spoštovani!

V vašem primeru bi bilo najbolje, da po zapuščinski razpravi oče napiše oporoko, v kateri vaju z bratom določi za dediča, vsakega do ene polovice – čeprav je v vašem primeru tudi v primeru uvedbe zakonitega dedovanja po vašem očetu enako stanje: zakonita dediča sta vidva z bratom, vsak do ½ – razen, v kolikor ne bi oče npr. z oporoko določil drugače. Opozarjam, da vaš oče lahko po zapuščinski obravnavi napiše oporoko, ki pa jo lahko kadarkoli kasneje tudi večkrat spremeni – velja oporoka kot zapustnikova zadnja volja, napisana nazadnje pred njegovo smrtjo.
Predlagam, da na zapuščinski obravnavi kar zapišete svoj dedni dogovor, kot ste ga opisali v svojem vprašanju, saj s tem ne počnete ničesar takega, česar ne bi smeli.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close