postopek imenovanja ravnatelja
Zanima me kateri roki so zakonsko določeni v postopku imenovanja ravnatelja OŠ?
– Objava razpisa(8-15dni prijave)-začetek postopka, ki lahko traja največ 4 mesece
– sklic sveta-odpiranje vlog Ali je določeno kdaj po razpisu?
– pošiljanje zahtevkov za pridobitev mnenj(starši, učitelji, lokalna skupnost)Ali je določeno kdaj po seji sveta?
– seja sveta-Ali je določeno kdaj? Vem da lahko takoj po prejetju vseh mnenj.
Kateri zakoni te roke določajo?
Spoštovani!
Roki, povezani z imenovanjem ravnatelja osnovne šole so določeni v Zakonu o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI).
Kot že sami ugotavljate, je rok, v katerem mora biti postopek imenovanja ravnatelja zaključen, 4 mesece od objave javnega razpisa (58. člen). Zakon še določa, v kakšnem roku so mnenjedajalci dolžni podati svoje mnenje (53.a člen ), ničesar pa ne predpisuje glede rokov, v katerih mora Svet zavoda opraviti dejanja v postopku imenovanja ravnatelja. Predlagam, da preverite ali so morda ti roki urejeni v kakšnem od internih aktov šole oziroma Sveta.
Lep pozdrav,
M.
20 dnevni rok za pridobitev mnenj(starši, učitelji, lokalna skupnost) velja vsi dnevi ali delovni dnevi? V zakonu je zapisano “20 dni”.
hvala in lp
Spoštovani!
Splošno pravilo je, da se čas v pravu šteje nepretrgoma (tempus continuum). V rok so zajeti vsi dnevi, ne glede na to, ali gre za delovne dneve ali ne. Kadar zakonodajalec želi uzakoniti izjemo od tega splošnega pravila, to v zakonu izrecno navede (npr. “v roku petih delovnih dni”, 67. člen ZUP).
Ker zakon v konkretnem primeru ne določa ničesar podobnega, so po mojem mnenju mišljeni koledarski dnevi (torej tudi prazniki, sobote in nedelje). Ob tem pa opozarjam še na drugo splošno pravilo, in sicer: če bo rok iztekel na dan, ki ni delovni dan, se bo štelo, da je iztekel prvi naslednji delovni dan.
Lep pozdrav,
M.
Zanima me, ali lahko, ko gre za mnenje učiteljskega zbora, glasuje tudi delavka, ki je v tem času sicer na porodniškem dopustu?
Spoštovani!
V času porodniškega dopusta opravlja vaše delo nadomestni učitelj torej tudi pravico do glasovanja!
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.