preživnina po 18. letu
Spoštovani,
En teden nazaj sem že napisala tole vprašanje pa ne vem kje se je ustavilo. Mogoče ni bilo ustrezno za na tale forum pa vseeno bi rada slišala še kakšno neodvisno mnenje.
Sem mati samohranilka in imam hči, ki je pred pol leta dopolnila 18 let. Do tega dne je njen oče plačeval preživnino, kot je bilo določeno v sodbi sodišča na moj račun. No pa se je spomnil, da bo po dopolnjenem 18. letu hčeri nakazoval preživnino kar na njen račun.
Zanima me na podlagi katerega zakona, člena je to določeno?
Ali pravnomočna sodba sodišča v tem primeru nima več veljave.?
Skrbi me, da bo hči preživnino porabila za nepotrebne stvari in ne bo od tega nič prispevala za svoje življenjske stroške.
Hvala.
Pozdravljeni,
načeloma velja, da je obveznost plačevanja preživnine pravilno izpolnjena, če je nakazana na račun, ki je določen s sodbo, saj je le tako povsem skladna z izvršilnim naslovom. Vendar pa je treba v konkretnem primeru upoštevati tudi okoliščino, da je hči že dopolnila 18 let in s tem pridobila popolno poslovno sposobnost. S tem je prenehala vaša funkcija zakonitega zastopnika, tako da lahko v skladu s splošnimi pravili obligacijskega prava dolžnik (oče) veljavno izpolnjuje svojo obveznost hčerki (kot upravičenki do preživnine).
Noben zakon ne določa specifično tega, komu in kako se mora preživnina nakazovati, saj je to stvar dogovora med upravičencem do preživnine (oz. njegovim zakonitim zastopnikom) in zavezancem, ki se potem vnese v samo odločbo sodišča. Upoštevajoč razlago določil Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki se nanašajo na institut preživnine in glede na splošna pravila obligacijskega prava pa lahko rečemo, da oče pravilno izpolni svojo obveznost do plačila preživnine, če jo izvrši neposredno na hčerin račun.
Svetujem pa vam, da se za podrobnejše informacije glede tega obrnete na CSD.
Spoštovani,
imam sina, ki ima priznan status osebe s posebnimi potrebami (Downov sindrom), star je 32 let in zanj plačujem preživnino (po sklepu sodišča) že cca 25 let. Ker se bom sedaj upokojil, me zanima ali moram preživnino še vedno plačevati in glede na to, da sin opravlja dela v delavnicah za osebe s posebnimi potrebami in tam dobiva tudi plačilo, me zanima ali sem kljub temu še vedno dolžan plačevati preživnino?
Najlepša hvala.
Spoštovani!
Osebi s posebnimi potrebami pripada preživnina samo do 18. leta oziroma, do 26. leta, če se redno šola.
Predlagamo, da se čim prej obrnete na pristojni Center za socialno delo.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.