Kaj pomeni
Spoštovani,
zanima me kaj pomeni, če ima nekdo neodplačno služnost užitka na nepremičninah, ki mu daje izključno pravico vsakršnega ekonomskega izkoriščanja zelišč (gozdov, njiv in travnikov), na katerih je užitek ustanovljen, vključno s pravico sečnje in oddajanja zemljišč v najem. Ali to pomeni, da ima pravico do sečnje in oddajanja teh zemljišč v najem izključno imetnik služnosti, lastnik pa teh pravic nima? Ali ima te pravice tako lastnik, kot imetnik služnosti?
Zanima me tudi kaj je vključeno v neodplačno dosmrtno služnost stanovanja. Jaz menim, da to pomeni, da ima imetnik služnosti pravico do brezplačnega bivanja, se pravi brez najemnine, vendar pa je dolžan sam plačevati stroške bivanja (elektrika, komunalne storitve,…). Imetnik služnosti pa zahteva popolnoma brezplačno bivanje, brez kakršnihkoli stroškov in meni da je stroške bivanja zanj dolžan plačevati lastnik nepremičnine.
V naprej hvala za odgovore in lep pozdrav.
Spoštovani,
Služnost je pravica uporabljati tujo stvar ali izkoriščati pravico oziroma zahtevati od lastnika stvari, da opušča določena dejanja, ki bi jih sicer imel pravico izvrševati na svoji stvari (služeča stvar).
Pravico do sečnje in oddajanja zemljišč v najem ima tako samo imetnik služnosti, kajti, če bi lastnik oddal nepremičnino v najem bi to pomenilo, da služnostnega upravičenca neutemeljeno moti pri izvrševanju služnosti, in lahko ta s tožbo zahteva, da preprečevanje oziroma motenje preneha.
Služnost stanovanja je osebna služnost, ki daje pravico uporabljati tuje stanovanje ali njegov del za potrebe imetnika služnosti in njegove družine tako, da se ohranja njegova substanca. Za sam odgovor bi potrebovali vpogled v samo pogodbo o ustanovitvi služnosti stanovanja, lahko namreč vsebuje določilo, da vse stroške (tudi obratovalne) krije lastnik nepremičnine.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
najprej se lepo zahvaljujem za odgovore, se mi je pa porodilo še nekaj novih vprašanj, ki se nanašajo na zgornje.
Naj najprej citiram zapis služnosti iz sklepa o dedovanju, s katerim je bila služnost ustanovljena, da mi boste lahko podali točne odgovore:
V izpolnitev nujnega dednega deleža se v korist *ime in priimek* na nepremičnini parc. št. *** k.o.*** ustanovi neodplačna dosmrtna služnost stanovanja v pritličju hiše *naslov*, s souporabo kletnih prostorov in neodplačna dosmrtna služnost rabe gospodarskih poslopij kmetije za namene gojenja drobnice. Hkrati se v korist *ime in priimek* ustanovi tudi neodplačna služnost užitka na nepremičninah parc. št. *** vse k.o.***, ki daje *ime in priimek* izključno pravico vsakršnega ekonomskega izkoriščanja zelišč (gozdov, njiv in travnikov), na katerih je užitek ustanovljen, vključno s pravico sečnje in oddajanja zemljišč v najem. Služnost stanovanja, rabe in užitka se vknjižijo v zemljiško knjigo.
To je celoten zapis. Da ima lastnik služnosti izključno pravico sečnje oz. oddajanja zemljišč v najem ste mi že razložili. Kaj pa, če npr. v gozdu pride do podrtja dreves (zaradi neurja, snega, ipd.), ki jih je potrebno pospraviti, ali ko je potrebno posekati in pospraviti “lubadarke” (smreke, ki jih je napadel lubadar)…glede na to, da lastnik v tem gozdu ne sme sekati, sicer krši služnost, ali je potem v tem primeru za posek in spravilo poškodovanega drevja odgovoren imetnik služnosti?
Imetnik služnosti je upravičen tudi do rabe gospodarskih poslopij. Kaj se zgodi v primeru, da se npr. gospodarsko poslopje uniči (požar, potres, ipd.), ali v tem primeru služnost preneha, saj če služečega predmeta ni več se služnost ne more izvajati?
Iz citata je razvidno, da stroški bivanja niso nikjer omenjeni, torej sklepam, da ima v tem primeru imetnik služnosti pravico le do brezplačne uporabe stanovanja, stroške bivanja pa je dolžan plačevati. Ali imam prav?
Zanima pa me še, kdo bo dolžan plačevati nepremičninski davek za nepremičnine na katerih je vpisana služnost: lastnik ali imetnik služnosti?
V naprej hvala za odgovore in lep pozdrav.
Spoštovani,
menimo, da je služnostni upravičenec zavezan plačevati obratovalne stroške.
Užitkar mora med trajanjem užitka kot dober gospodar vzdrževati stvar v skladu z njenim gospodarskim namenom (menimo, da je v to vključeno tudi spravilo in posek poškodovanega drevja). Užitkarja bremenijo vsi stroški rabe kot tudi stvarna bremena in javne dajatve (davek) ne glede na korist, ki jo ima od užitka. Tudi v skladu z določili novega nepremičninskega davka je imetnik služnosti zavezanec za plačilo davka.
Če je gospodujoča stvar uničena, stvarna služnost preneha.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.