lastništvo nepremičnine
Ko sem prejela odločbo o višini otroškega dodatka, sem v obrazložitvi ugotovila, da sem po podatkih Csd lastnica podstrešnega stanovanja, ki je v hisi moje mame in v katerem živimo. Po ocetovi smrti sva midva z bratom prepustila hišo moji mami ze leta 1999, tako je Lastnica hiše je moja mama. Po ocetovi smrti sem lastnica dela zemljišca, da katerem stoji tudi del te hiše. Tudi vpis v zemljiško knjigo je bil izveden po zapuščinskem postopku. Za pojasnilo sem prosila na Csd, kjer so mi povedali, da podatke o lastništvu nepremičnin pridobivajo na Geodetskem zavodu. Na geodetskem so mi rekli, da zato, ker del hiše stoji na delu zemljišča (katerega sem lastnica do 1/2), sem avtomatsko tudi solastnica hiše in tako stanovanja, v katerem živimo, kjlub temu, da lastništvo stanovanja – niti hiše nima nobenega temelja (npr. Oporoke, pogodbe,…) niti nisem lastnica po ZK oz. sem lastnica samo 1/2 zemljišca. Tako se mi lastništvo (maminega) stanovanja pri vseh socialnih obravnavah (otroški dodatek, subvencija šolske malice,…) uposteva v višini cca 20.000 EUR, kar posledično pomeni, da prejemam najnižji otroski dodatek, mlajši otrok nima subvencionirane malice, starejši otrok pa le 40% (kljub temu, da sem samohranilka, saj za 3% “presegam” mejo lestvice).
Vljudno prosim za nasvet in usmeritev na koga oz kam se lahko obrnem za ureditev zadeve.
Hvala za odgovor.
Spoštovani,
V skladu z načeli stvarnega prava je vse, kar je po namenu trajno spojeno ali je trajno na nepremičnini, nad ali pod njo, sestavina nepremičnine.
Iz vašega vprašanja ni jasno na kakšen način ste mami prepustili hišo. Ste to naredili v zapuščinskem postopku ali morebiti s pogodbo?
S spoštovanjem!
Hiša je v celoti pripadla mami že v zapuščinskem postopku, ravno tako, kot je del zemljišča pod to hišo pripadel meni.
Glede na to, če prav razumem, sem po načelih stvarnega prava lastnica dela hiše, ki stoji na zemljišču, katerega sem lastnica do 1/2… , kljub temu, da v zemljiški knjigi nisem vpisana kot lastnica hiše?
Spoštovani,
da, v skladu z načelom stvarnega prava o povezanosti zemljišča in objekta, je tako.
S spoštovanjem!
Hvala za vaše odgovore.
Zanima pa me še na kakšen način lahko jaz prenesem lastništvo zemljišča na katerem je hiša na mamo, saj se mi zdi, da bi bilo tako najenostavnejše urediti zadevo. Rada bi seveda prenesla lastništvo na najenostavnešji in najcenejši način. Izročilna pogodba ?
Spoštovani,
predlagamo vam, da sklep o dedovanju odnesete k odvetniku po vaši izbiri, ki naj ga pregleda v smislu ali gre v primeru parcele za pozneje najdeno premoženje, torej za premoženje, ki v sklepu ni bilo zajeto…
prenos je možen na podlagi prodajne pogodbe, darilne pogodbe…
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.