Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Vprašanje O Dedovanju

Vprašanje O Dedovanju

Pozdrav,

Po smrti mame, smo imeli zapuščinsko obravnavo. Z deležem, ki mi ga je zapustila se ne strinjam. Pod dediče spadata še oče in sestra. Želela bi najeti odvetnika, a nimam sredstev, saj sem prejemnica DSP. Kakorkoli že, želela bi nujni delež, kateremu pa bi se v dobro svoje hčerke odpovedala. Ali mora v tem primeru odvetnika najeti hčerka in ali moram jaz podpisati kakšen dokument s katerim se v dobro druge osebe odpovedujem dediščini? Delež bi prepustila hčerki, ker sem sama prejemnica DSP in bi jo v tem primeru verjetno izgubila. Hčerka je prijavljena pri meni v neprofitnem stanovanju. V primeru, da bi lahko izvedli prenos dediščine nanjo, bi s tem kupila nepremičnino. Ali lahko hčerka prijavi lastno gospodinjstvo v stanovanju, kjer je navedena kot uporabnica. Hčerka je polnoletna in prejema državno štipendijo.

Hvala za odg. Lep pozdrav!

Spoštovani,

Oporočitelj lahko z oporoko razpolaga s svojim premoženjem na način in v mejah, kot to določa zakon. Nujni dediči imajo pravico do dela zapuščine, s katerim zapustnik ne more razpolagati; ta del zapuščine je nujni delež. Nujni delež potomcev, posvojencev in njihovih potomcev ter zakonca znaša polovico tistega deleža, ki bi šel vsakemu posameznemu izmed njih po zakonitem dednem redu.
Lahko se odpoveste dediščini v korist svoje hčere, v tem primeru se vse pravice prenesejo nanjo, kar pomeni, da se bo morala pravdati ona. Predlagamo vam, glede na to, da ste prejemnica DSP, da zaprosite za brezplačno pravno pomoč.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close