Tožba za delitev skupnega premoženja
Pozdravljeni!
Ker se z možem ne morem drugače sporazumeti, sem vložila tožbo za razvezo zakonske zveze.
Mož se je pred tremi meseci odselil in nas z otroci (strarimi 2 in 7 let) pustil brez centa (sem brezposelna, ne prejmemam nobenega denarnega nadomestila, povrh vsega pa se otroški dodatki za otroka nakazujejo na njegov TRR in mi tega denarja noče dati, da o preživnini ne govorimo.
Na CSD vedo za to situacijo, ampak sem ravno včeraj dobila potrdilo, da je tožba vložena ( s tem dokumentom mi lahko CSD preusmeri otroške dodatke na moj TRR). jutri vložim vlogo tudi za socialno pomoč, ker je 30 dni od zadnjega delnega prejetega nadomestila z Zavoda za zaposlovanje.
Zanima me sledeče; ali sodišče upošteva za nazaj povračilo stroškov ( otroški dodatek, preživnina) od datuma, ko se je mož odselil, ali datuma ko je vložena tožba? Gre namreč za polne 3 mesece, torej za kar precejšnji znesek denarja, ki bi ga moral nameniti za preživljanje svojih otrok. Jaz sem imela celih 16€ za preživljanje, pomagala mi je moja mama, saj so bili režijski stroški že tik pred izklopom – ti so nastali še v času,ko je prebival z nami… torej nam je pustil še kup dolgov.
Kdaj in kako se je odselil, je zapisano na zapisniku iz CSD, kjer sva se bila takrat pred tremi meseci naročila na posvet glede dogovora o stikih otrok, pa me zanima, ali ta dokument (in datum odselitve) sodišče kaj upošteva)?
Naslednje vprašanje pa je glede tožbe za dodelitev skupnega premoženja. Svetovali so mi, naj jo vložim čimprej, ne vem pa točno zakaj?
V času najine zakonske zveze (v 8.letih) sva zgradila hišo, mož se strinja, da se deli na polovico, ampak ko mu povem, da če je tržna vrednost hiše npr. 100.000€ (kar on ve, koliko je tržna vrednost, in ve, da za več kot to je ne moreva prodati v teh časih) (kredita je 60.000€, katera nosilka sem jaz), ostane 40.000, vsakemu torej 20.000 + to, da se tudi kredit posledično razdeli na pol (tukaj me zanima, kako lahko ”dosežem”, da bo plačeval polovico anuitete za teh 60.000€ kredita?
Dokler ne bo tožba rešena, kar precej časa tudi traja – predvidevam, sem pripravljena plačevati kredit, ker z otroci nameravam ostati v hiši, če bom le našla kakšno zaposlitev, trenutno je nad kreditom moratorij. Ali lahko potem računam na to, da bo moral poravnati za nazaj polovico teh anuitet?
Mož se je strinjal, da ostanem z otrokoma v tej najini skupni hiši, predlagala sem mu, da bi ga izplačala po razumni ceni – ampak noče, zahteva bisveno višji znesek od realnega, ker je tržna vrednost hiše 100.000 – 120.000€, on od mene ”zahteva” izplačilo v višini min. 50.000€, to pa zame ni nobena matematika, če računamo, da imam jaz še kar nekaj let za odplačevat kredit in sicer 60.000€.
zanima me torej, datum od katerega se gleda na sodišču povračilo teh prejemkov (otroški in preživnina)
in pa, zakaj je pomembno vložiti tožbo za delitev premoženja čimprej in kako doseči, da se ga izplača po realni vrednosti polovice vrednosti hiše in da dosežem, da mi plačuje polovico anuitete kredita, čeprav bi morda lahko tudi dokazala, da je bil moj vložek v hišo večji, saj je bila v teh letih tudi moja plača cca 200€ višja/mesec. In tudi vsi računi za gradbeni material so pisani na moje ime. Že zaradi kredita…
Naj še povem, da sem lastnica hiše 1/1.
lepo prosim za čimprejšnji odgovor in vas lepo pozdravljam!
Spoštovani,
Starš je ves čas dolžan skrbeti za preživljanje otrok. Preživnino, ki jo določi sodišče, je potrebno plačevati od dneva pravnomočnosti sodbe, s katero je odločeno o preživnini.
Vendar, če v vmesnem času za preživljanje otrok zakonec ne prispeva ničesar, lahko sodišče temu zakoncu naloži plačilo preživnine tudi za nazaj.
Ker so postopki dolgotrajni, je dobro tožbo za delotev skupnega premoženja vložiti čimprej.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.