Preveč vsega na kupu
Spoštovani,
vljudno prosim za pomoč ali usmeritev na pravo pot. V 17 letni zvezi s partnerjem, s katerim imam dva otroka, sva si adaptirala hišo, ki je moj prvotni rojstni dom. Partner nikoli ni zahteval uradno pisanega deleža hiše, tako, da sem v celoti lastnik jaz. Sedaj pa je med nama prišlo do dokončnega razhoda, zaradi partnerjeva alkohola, katerega sem prenašala leta leta, pa tudi zaradi njegove nezvestobe. Ker želim, da se razideva, on nikakor ne pristane, da oddide, jaz pa z otroki tudi ne bom odšla, kajti to je dom otrok in naš prvotni. Poleg tega, da imam otroka, ki je kronični bolnik, ki potrebuje še dodatno nego oz. je njegova hrana 3x dražja od naše. Ne želim povzročati stresa s selitvijo, čeprav so razmere tudi sedaj zelo stresne. V pogovoru s partnerjem (kadar je seveda trezen), sva prišla do nekaj variant, da se izseli in ne plačuje preživnine in se s tem odpove tudi deležu hiše, druga možnost je da si vzamem kredit, ga izplačam in ga terjam za preživnino, čeprav bomo živeli- ne vem kako. Naj povem, da ima on dobro plačo, kar pa je seveda gre veliko za pivo in cigarete. . Še pa tretja možnost, da ostanemo v hiši in si uredimo ločeno gospodinjstvo. Skratka sem v precejšnji dilemi, oz. me je strah, živeti s eno bolj skromno plačo in preživljati otroka. Naj povem, da sem se v zadnjem letu precej trudila okrog najine veze, neštetokrat rotila ga naj se gre zdraviti že za voljo otrok, naj preneha, ga spravila do družinske terapevtke, kamor se mu tudi ni zdelo smiselno hoditi. Skratka, ali imajo res pijanci in k… srečo? Jaz pa v takem življenju ne zdržim več, Mi lahko svetuje, katera bi za nas tri bila najbolj ugodna pot. Da pravno ne potegnem ta kratke. Upam, da sem vam kolikor toliko nazorno prikazala moj problem in se vam najlepše zahvaljujem za odgovor.
Spoštovani,
iz vašega pisanja je moč razbrati, da je bila hiša vaše posebno premoženje (darilo, dedovanje..). V tem primeru je vaš mož vlagal v vaše posebno premoženje. Večinska sodna praksa in teorija je sprejela stališče, da imajo vlaganja v posebno premoženje drugega zakonca stvarnopravne posledice le, če so dela, ki so bila izvedena, spremenila stanje in vrednost nepremičnine v tolikšni meri, da je prišlo do spremembe identitete nepremičnine oziroma je bilo nepremičnino mogoče šteti za novo stvar. V skupno premoženje zakoncev glede na povedano spada tudi njuno morebitno vlaganje v posebno premoženje zakonca, če gre pri tem za vlaganje dela ali vlaganje sredstev, ki jih lahko štejemo za skupno premoženje. Skupno premoženje tvori v tem primeru tisto povečanje vrednosti posebnega premoženja (v konkretnem primeru nepremičnin), ki je nastalo s temi vlaganji. Kolikor je šlo le za obnavljanje in izboljšave, se ne šteje za spremembo identitete stvari, kar pomeni, da lahko vaš mož zahteva le povrnitev svojega deleža vlaganj v nepremičnino, ne pa deleža na njej. Sami višino teh vlaganj načeloma ugotavljajo sodišča (preko izvedencev), ki torej tudi določijo znesek do katerega je upravičen vaš mož. Vsekakor pa so postopki dolgotrajni, zato je sporazumna rešitev spora najhitrejša rešitev.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.