Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Tožba – vrnitev zneska

Tožba – vrnitev zneska

Če vložiš tožbo v skrajšanem postopku, je treba že takoj predložiti dokaze. V mojem primeru nastane mali problem, ker je bila kreditna pogodba sklenjena, plačala sem določen strošek zavarovanja, pa nikjer ni prikazan, da bi imela to črno na belem. V pogodbi pa je navedeno, da stvar lahko zavaruješ na različne načine, vendar pri meni ne piše, na kakšen način je bila stvar zavarovana. Znesek zavarovanja je bil plačan na licu mesta. Za ostali del preplačila, ki so mi ga dolžni, imam dokazila. Namreč, pogodba je nična, za kar imam tudi dokazilo drugih organov.
Koliko je možnosti na sodišču, da sodišče prizna tudi znesek, ki ni na papirju ali si brez priče in je npr. iz pogodbe razvidno, da zavarovanje obstaja, ni pa navedeno v pogodbi, na kakšen način je bila stvar zavarovana. In da bi ta znesek sodišče priznalo, ki sem ga plačala, le nimam to na papirju navedeno?

Če ne bi bila nekaj let nazaj neuka glede tega, bi imela tudi za prvi del dokaz, tako ga pa pač sedaj nimam. Če bi šlo tu za npr. 20 €, ne bi iskala poti sodišča, ker se sporazumno nismo mogli poravnati, tako gre pa za malo večji znesek, ki ga ne želim šenkati kar tako.

Hvala za kakršnokoli informacijo.

Spoštovani,

predlagamo, da navedbe glede navedenega zavarovanja vključite v tožbo. Glede dokaza pa navedite naj pogodbo predloži tožena stranka oziroma naj sodišče glede pogodbe, po uradni dolžnosti, opravi poizvedbo na Zavarovalnici oziroma tam, kjer je bilo zavarovanje sklenjeno.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,

hvala za ta vaš odgovor in novo spoznanje. Ker v tožbo bom vsekakor šla. Le sama sem pridobila odgovor, da bo sodišču bolj težko dokazovati še znesek zavarovalne premije, ker nimam potrdila ter priče.

Zato prosim le še za dodatno usmeritev, ker sem res obupana, da dobim prave usmeritve. Bom opisala, prosim za usmeritev, ker ne vem, kako naj to zaustavim, ker je dodaten problem iz istega naslova, kot sem pisala prvič.

Ob takratnem podpisovanju kreditne pogodbe sem podpisala npr. tudi izjavo, da podjetje lahko stori poizvedbe pri delodajalcu, glede premoženja, ne pa tudi, da bi podpisala kakšno upravno izplačilno prepoved. Tega se namreč ne spomnim. Ker sem dobila od podjetja takrat Navodilo o odplačevanju obveznosti, ki je govorilo o tem, da se plačuje lahko tudi osebno na njihov naslov s poštno vrednotnico ali pa na njihov TRR. Zato ni bilo potrebe, da bi pač up. izpl. prepoved bila sploh potrebna.
Ker imam npr. drug kredit, ki se mi odteguje preko delodajalca, je dejansko bila podpisana izjava o odtegu od OD, kjer je ostala ena izjava temu dajalcu, ena pa poslana tudi mojemu delodajalcu, zato je logično, da na podlagi tega delodajalec tudi odteguje nek znesek.
Pri problematičnem podjetju, ki me sedaj bremenijo skozi OD, kljub ničnosti na dokaze, ponovno ne vodim spomina, da bi kaj v to smer podpisala ter tudi, v Navodilu za odplačevanje obveznosti so navodila, da gre le za plačilo ali osebno pri njih ali pač preko pošte, banke – sama nakazujem obroke. Nikjer govora o up. izpl. prepovedi.

Ker so mi poslali opomin pred razdorom pogodbe, pri čemer so opomini rasli v znesku (čeprav niso bili ob navajanju vključeni stroški ter opomin), so bili obveščeni, glede na dokaze, da je pogodba nična in so bili pozvani na zadnji njihov opomin pred razdorom pogodbe, da v takem primeru oni meni vrnejo preplačilo. Na to se niso odzvali, so se mi pa usedli na OD in me je skoraj kap. Službi sem predložila vse dokaze, da zaustavijo izvršitev bremenitve OD, saj je pogodba nična (po ZPotK-1). Trenutno za ta mesec tega ni bilo moč zaustaviti, ne vem pa kako naprej, kaj predložiti še službi, da zneska ne bo bremenila iz mojega OD. Namreč, problem je, ker so poslali nek dokument, ki ga še nisem pridobila iz službe, in imam na plačilni listi navedeno, da se znesek odplačuje podjetju do preklica, kar pomeni, da se to lahko izvaja tudi 20 let, dokler služba ne pridobi papirja, da je npr. vse odplačano. Zadevo sem zaradi tega tudi predala na TIRS. Tožba se še ni sprovedla.

Kaj lahko naredim sama v trenutni situaciji, da mi služba ne bo bremenila iz naslova OD zneska, ki ga navajajo v nekem dokumentu “do preklica”? Pridobiti moram najprej ta dokument, na podlagi česa služba izvaja bremenitev. V službi so mi rekli, da če so oni nek dokument pridobili in če ne sprovedejo zahtevanega, bodo oni v prekršku in so v dilemi zaradi mojih dokazil ničnosti pogodbe, ker pač niso pravniki in se ne spoznajo na te zadeve. Kako zaustaviti to, razen, če se takoj poda tožba z začasno odredbo na njihovem računu (podjetje) ter vrnitvijo preplačanosti glede na ničnost ter znesek zavarovalne premije, ampak koliko potem to vpliva na odtegljaje mojega OD iz naslova službe? Kaj moram dati, napisati še službi, da se to ustavi?
Postopki dokazovanja drugače pač trajajo, če bi želela, da se nekaj ustavi iz naslova odtegljaja OD, da mi podjetje vrne, če bodo pač sploh upoštevali tudi sodišče. Če čakam sodišče, TIRS, ker odgovor oz. potrdilo MGRT, da niso imeli dovoljenja za opravljanje storitev pač imam. Tudi nadaljnjo zavrnilo odločbo glede dovoljenja in tudi zavrnjeno tožbo in so dejansko tako takrat bili brez dovoljenja in so še danes.

Prosim vas za nasvet pod nujno, ker sem na koncu obupa in me stvar neznansko bremeni. Prosim za usmeritev, sem obupana.

Če ste tako prijazni in mi boste odgovor posredovali, kljub svoji zasedenosti čim prej, bom zelo hvaležna. Ker me podjetje bremeni in imam odtegnitve, bi jih za kvalitetno rešitev problema rade volje namenila vam, pa jih ne morem. Zato bom zelo vesela usmeritve in bom znala ravnati v naprej.
Ker se gredo takšne igrice, se najmanj manjka, da se mi usedejo še na nepremičnino, ker sem solastnik. In sem res zelo obupana. Ker je podjetje pa že reklo, zakaj ne pridem k njim (spet telefonsko), pa ne razumem, če so bili sporazumno pozvani pisno pred tem z dokazilom o poslani pošiljki k poravnanju zneska ob ugotovitvi, da je pogodba nična. In so delali nezakonito od prvega dne. Ker želim stvari reševati sporazumno, sem tako tudi TIRS navedla, da naj počakajo s policijo, dokler kaj ne ugotovijo. Ne da potem izpadem še iz naslova službe sama tista, ki se česa ne drži.

Tožba bo vložena, prosim pomagajte mi le za trenutno situacijo, kaj predložiti službi, da mi ne bo bremenjen OD do preklica, ker sodišče pač v tednu ali dveh ne bo rešilo tožbe, tudi če jo vložim sedaj. Saj postopki trajajo leta do pravnomočnosti. Obupana sem, prosim za pomoč.

Neskončno hvaležna bom za vaš cenjeni odgovor, ki mi je tudi sedaj podal nov vidik tudi za prvo informacijo.

Spoštovani,

predlagamo, da v službo nesete kopijo tožbe, katero ste vložili na sodišče (z žigom sodišča, da je bilo oddano). To bi moralo ustaviti izplačevanje premij.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close