Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Odpravnina ob upokojitvi

Odpravnina ob upokojitvi

Spoštovani! Mami se bo konec letošnjega leta upokojila. Zanima me koliko bo znašala odpravnina ob upokojitvi? Prebrala sem že 132. člen v ZDR-2. Vse mi je jasno, zanima pa me ali se računa odpravnina od bruto ali od neto slovenske povprečne mesečne plače? Koliko potem dejansko prejme na svoj račun? V kolektivni pogodbi za dejavnost trgovine piše (1) V primeru upokojitve pripada delavcu odpravnina v skladu z zakonom, ki ureja delovna razmerja. Torej velja ZDR-2? Hvala za odgovor

Spoštovani,

v skladu z ZDR-1, če s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti ni določeno drugače, je delodajalec delavcu, ki je bil pri delodajalcu zaposlen najmanj pet let in se upokoji, ob prenehanju pogodbe o zaposlitvi dolžan izplačati odpravnino v višini dveh povprečnih mesečnih plač v Republiki Sloveniji za pretekle tri mesece oziroma v višini dveh povprečnih mesečnih plač delavca za pretekle tri mesece, če je to za delavca ugodneje. Mišljene so bruto plače.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close