Zahteva za odgovornost
Pozdravljeni,
Zanima me ali je mogoče na kakršenkoli način zahtevati odgovornost od javnih delavcev. V določeni upravni zadevi so odločali več kot 6 mesecev. Nekje vmes, po pretečenih 3 mesecih, so na zadevo že kar pozabili in so se potem zganili zgolj zato, ker sem nekaj dni prej na ministrstvo poslal dopis da se že predolgo vleče za odločbo oziroma ne dogaja popolnoma NIČ.
Ne rečem če bi bil kak upravičen razlogza tak zaostanek, ampak lepo prosim… tisti ki je ta primer obravnaval od začetka, je na lepem zamenjal svojo službo in je tako oddelek ostal prazen. Po mojem dopisu na ministrstvo, so na upravni enoti zadevo dodelili neki osebi ki se ukvarja čisto z drugimi stvarmi. Tako je ta nevešča oseba izdala neko posiljeno odločbo ki pa sploh ni vsebovala obrazložitve v zvezi z odločitvijo. V spisu je bilo cel kup dokazov, izjav prič. Popolnoma nič se ni opredelila do teh dokazov v obrazložitvi Praktično sem se moral pritožiti na “nevem kaj”. Zgolj na golo ugotovitev v odločbi. Argumentov v odločbi za takšno odločitev ni bilo mogoče oporekati, ker jih ni bilo.
Ko bi morala iti zadeva po vloženi pritožbi na drugostopenjski organ, so po nekaj tednih sami pri sebi ugotovili da so na večih mestih kršili ZUP in zato izdali sklep da bodo pred izročitvijo primera ministrstvu raje sami dopolnili postopek. Datum je bil določen za dober mesec vnaprej. Po nekaj dneh čakanja se je nasprotna stran opravičila da takrat nima časa in zadeva je bila še enkrat prestavljena naprej. Ko je prišel končno datum ustne obravnave in se je le ta zgodila, je upravna enota po njej izdala zgolj sklep da nismo nič ugotovili in da zdaj pa le predajajo mojo pritožbo na ministrstvo.
Evo, danes..debelih 7 mesecev je mimo, jaz še vedno ne vem pri čem sem. Na ministrstvu govorijo da imajo 60 dni časa da pravnomočno odločijo o zadevi
Ko bo zadeve konec, a lahko zahtevam kak disciplinski ukrep, denarno odškodnino za nepotrebno zavlačevanje (predvsem od UE)?
Če bi vsaj zadevo reševala usposobljena oseba, ne pa neka oseba iz oddelka za tujce ki nima nobene veze s tem primerom. Ali upravni postopek lahko rešuje čisto vsak ki dela na upravni enoti? Če bi vsaj konkretno obrazložila odločbo, tako pa ne vem ali so neverjetno neusposobljeni ali pa podkupljeni. Vsekakor bi rad po koncu tega postopka videl da nekdo za svojo malomarnost odgovarja.
Spoštovani,
predlagamo, da svoj primer predstavite Upravni inšpekciji, ki nadzira izvajanje Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP) in drugih zakonov, ki urejajo upravne postopke. Kolikor bodo ugotovljene nepravilnosti imate namreč večjo možnost za pridobitev odškodnine, katero je možno zahtevati.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.