Prekinitev pogodbe za nedoločen čas in ponudba pogodbe za določen čas
Pozdravljeni.
Trenutno sem zaposlena za nedoločen čas kot pomočnica vzgojiteljice v vrtcu. V ponedeljek se vračam s porodniške, vodstvo vrtca pa mi je ponudilo nadomeščanje vzgojiteljice na porodniškem dopustu. Za delovno mesto vzgojiteljice izpolnjujem vse pogoje – diploma in strokovni izpit. Ponujajo mi pogodbo za določen čas in sicer do avgusta 2014. Vodstvo vrtca trdi, da moram trenutno pogodbo za nedoločen čas na mestu pomočnice vzgojiteljice PREKINITI, da lahko sploh podpišem, kar mi ponujajo – pogodbo za določen čas na mestu vzgojiteljice. Pravijo, da mi po zakonu ne morejo zagotoviti niti, da se po izteku pogodbe za del. m. vzg. vrnem na staro delovno mesto, tj. del. m. pomočnice vzgojiteljice za nedoločen čas.
Pri tem se mi porajajo dvomi. Ne zdi se mi prav, da mi prekinejo delovno razmerje za nedoločen čas, saj to pomeni, da lahko avgusta 2014 ostanem brez službe potem, ko sem že imela pogodbo za nedoločen čas.
Ali mi po zakonu lahko na kakšen način staro pogodbo “zamrznejo”, dodajo kakšen nov aneks za nadomeščanje k stari pogodbi, in me tako zavarujejo pred izgubo službe, ali pa so mi podali prave informacije, da po zakonu tega nikakor ne morej storiti?
Že vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč in vas lepo pozdravljem.
Spoštovani,
njihove informacije so žal pravilne.
S spoštovanjem!
Hvala za jedrnat in jasen odgovor.
Zanima me le, zakaj v tem primeru ne morem uveljavljati pravic iz 49. člena ZDR – Če se sklene pogodba o zaposlitvi za določen čas v primerih iz prve, druge (nadomeščanje začasno odsotnega delavca), tretje, pete, šeste, osme, enajste, dvanajste in štirinajste alineje prvega odstavka 54. člena tega zakona z delavcem, ki je že zaposlen pri delodajalcu za nedoločen čas, v času opravljanja dela po pogodbi o zaposlitvi za določen čas mirujejo pravice, obveznosti in odgovornosti iz pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas.
Ta člen ne velja za moj primer in zakaj?
Hvala in lep pozdrav.
Zakaj ti pa ne bi v novi pogodbi napisali, da velja do avgusta 2014 in po izteku pa zopet stopi v veljavo stara pogodba. Kaj pa suspenz pogodbe? Zadnjič sem o tem slišala na seminarju, ne vem pa, če je možno v tvojem primeru. Aneks ti pa ne morejo dati.
Pri nas smo takšne dileme reševali z dodatnim členom v novi pogodbi, ki je določal, da po izteku nove pogodbe stopi nazaj v veljavo stara pogodba oziroma zaposlitev za nedoločen čas. Seveda je bilo po izteku pogodbe zopet podpisati novo – vsakič nova pogodba.
Spoštovani,
v primeru, da gre za nadomeščanje začasno odsotnega delavca z delavcem, ki je že zaposlen pri delodajalcu za nedoločen čas, v času opravljanja dela po pogodbi o zaposlitvi za določen čas mirujejo pravice, obveznosti in odgovornosti iz pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas. Pri tem z vami ne morejo skleniti aneksa (kar so vam povedali pravilno), ampak lahko v pogodbo o zaposlitvi za določen čas vključijo določilo, ki bo vsebovalo navedbo, da vam pogodba za nedoločen čas za čas trajanja te pogodbe miruje.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni.
Hvala tako enim kot drugim za nasvet, mnenje in pomoč.
Če prav razumem, oni niso primorani tega določila vključiti, ampak se lahko odločijo, kot želijo, na meni pa je potem, ali sprejmem ali ne?
No, danes sem dobila to pogodbo v roko skupaj s predlogom.
V drugem členu piše, da se sklepa razmerje za določen čas od … do vrnitve delavke s porodniške odsotnosti oz. najdlje do 31.8. 2014. Ta “najdlje” me je zmotil, ker v pogodbi izpred dveh let, ko sem sklepala razmerje (nisem nikogar nadomeščala) tega “najdlje” ni. Je tukaj kakšna finta mogoče? Sliši se mi tako, kot da po tem datumu podaljševanje ni več mogoče. Odsotna delavka pa se vrača šele po 2015.
Ali mi prejšnja pogodba za nedoločen čas ob podpisu nove avtomatsko preneha veljati ali bi morala prej podpisati kakšen sklep o prenehanju pogodbe o zaposlitvi zaradi sklenitve nove pogodbe o zaposlitvi? Tak sklep sem podpisala dve leti nazaj, ko mi je prenehala veljati 1. pogodba za določen čas in sem dobila 2. pogodbo za prav tako dolčen čas.
V tej novi pogodbi nisem nikjer zasledila govora o moji zaenkrat še veljavni pogodbi za nedoločen čas.
Hvala že v naprej in lep pozdrav.
Spoštovani,
za nasvet bi morali vpogledati v vse listine, ki jih navajate.
Predlagamo vam, da se obrnete na pravnika po lastni izbiri, ki vam bo ob vpogledu v vse listine lahko pravilno svetoval.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.