Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti delovna doba

delovna doba

Pozdravljeni, ali mi lahko razložite 136.člen pokojninskega zakona. Citiram:
136. člen
(dokup dobe)
Zavarovanec ali uživalec pokojnine lahko za izpolnitev pogojev ali za ugodnejšo odmero pokojnine po tem zakonu dokupi do pet let zavarovalne dobe.

V letu 2011 in 2012 sem si kot brezposelna oseba plačevala zavarovano dobo (57 eur) ki se sedaj šteje kot dokup. Na Zpizu so na moje vprašanje, če si lahko nekaj mesecev z plačilom prispevkov plačam zavarovano dobo da se mi šteje kot delovna doba odgovorili da ne, ker je to še zmeraj zavarovana doba z dokupom.

Citiram uradno sporočilo javnosti od g. Pogačarja:
Novi zakon v 136. členu za izpolnitev pogojev ali za ugodnejšo odmero pokojnine omogoča možnost dokupa do 5 let zavarovalne dobe za obdobja, ki niso všteta v pokojninsko dobo. Zakon ne določa konkretneje, za katera obdobja je dokup možen, kot je to veljalo po sedanji zakonodaji, temveč pravico opredeljuje splošno, kar je v skladu z enim glavnih ciljev modernizacije pokojninskega sistema, da se v zavarovanje lahko vključi vsak, ki dela in da je priznanje zavarovalne dobe odvisno le od plačila prispevkov. Za priznanje določene dobe bodo torej zavarovanci imeli možnost plačati prispevke za vsa obdobja, ko le-ti niso bili plačani (za obdobje študija, brezposelnosti ali za katerokoli drugo obdobje), in sicer za skupno največ pet let zavarovalne dobe, še dodatno pa za čas obveznega služenja vojaškega roka, če jim to obdobje še ni bilo všteto v pokojninsko dobo in to celo pod ugodnejšimi pogoji kot je to veljalo v ZPIZ-1. V vašem primeru to dejansko pomeni, da boste lahko še vedno dokupili študijska leta, ki se vam bodo v primeru dokupa štela v pokojninsko dobo.

Ne razumem razlage, kakšna leta pa lahko sploh plačamo. Za plačilo bi se odločila zaradi hitrejšega odhoda v penzijo.

Hvala za odgovor in lep dan.

Spoštovani,

dokupili si boste lahko leta v katerih zaradi določenih razlogov (brezposelnost, študij,…) niste bili pokojninsko zavarovani. V vašem primeru očitno pokojninsko niste bili zavarovani le v času študija, zato si boste ta leta lahko dokupili (plačali prispevke). Namreč v času brezposelnosti ste si prispevke že tako plačali.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close