plačilo položnic
Pozdravljeni!
Moji starši so večinski lastnik enega stanovanja,torej 2/3 stanovanja, jaz pa lastnik 1/3 stanovanja.
V stanovanju živi samo moja sestra, ki pa ni lastnik stanovanja, je brez službe, nima premoženja in ne plačuje položnic.
Položnice so na moje ime in bremenijo mene kot lastnico stanovanja.
Zanima me, kaj bi se dalo uredit oz kaj naj naredim, da bi za dolg položnic terjali mojo sestro oz kako bi se dalo to zadevo pravno rešit, da ne bi za položnice v prihodnosti terjali mene?
Hvala!
lp
Spoštovani!
Ker vaša sestra ni ne lastnik in ne najemnik, brez njenega soglasja (podjetja imajo namreč posebne obrazce s katerimi se spremeni naslovnik računa) ne boste mogli narediti spremembe prejemnika računov. Poleg tega pa vam tudi sprememba naslovnika računa ne bo zagotovila, da na koncu računa ne boste poravnali vi, saj v primeru, da jih vaša sestra ne bo plačala, ste kot lastnica stanovanja zavezana plačati vse stroške v povezavi z njim.
Za položnice, ki ste jih plačali pa jo lahko terjate sami. Pazite le na zastaralni rok.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
Oče je umrl let 2012. Stanovanje se je razdelilo polovica meni in plovica mami. Ker sva se zmenili, da bo ona plačevala stroške stanovanja me zanima kaj je potrebno sporočiti za spremembo imena na položnicah. Oče je bil lastnik stanovanja. Sprašujem ali je dovolj dopis (v pisni obliki) ali je potrebno še kaj. In če mama ne poravna položnic verjetno jih moram jaz ne glede na to da se glasijo nanjo.
Hvala za odgovor in lep dan še naprej.
Barbarosa
Spoštovani,
vsak izmed ponudnikov storitev ima k spremembi prejemnika računa svoj pristop. Npr. sami ponujajo določene obrazce na podlagi katerih je moč utrediti spremembo, pri tem je navadno potrebno navesti razlog spremembe, ni pa potrebno prilagati dokazil.
Stroške uporabe, upravljanja in druga bremena, ki se nanašajo na celo stvar, krijejo solastniki v sorazmerju z velikostjo idealnih deležev.
S spoštovanjem!
Spostovani,
Najprej hvala za hiter odgovor. Imamo namrec problem na UPO saj tam hocejo sklep o dedovanju, ni jim dosti mrliski list oceta. Glede tega smo sklepticni in me zanima ali imajo pravico to zahtevati. Mati ima namrec osebno izkaznico na tem naslovu in mi res ni jasno zakaj zahtevajo se sklep o dedovanju ali pogodbo o lastniku. Ker bi rada zadevo uredila, me zanima ce lahko vztrajam pri svojem, da prilozimo mrliski list in osebno izkaznico mame.
Se enkrat hvala vnaprej za odgovor.
Barbarosa
Spoštovani,
to običajno sicer ni praksa podjetij, je pa smiselno zaradi varstva sedanjega prejemnika računa. Po našem mnenju bi mrliški list moral zadostovati, vendar je politika podjetij različna.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.