Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti nova zaposiltev … med obema pogodbama pa ?

nova zaposiltev … med obema pogodbama pa ?

Pozdravljeni,

imam vprašanje s področja prava, in sicer:

zamenjala bi rada službo, zato grem na razgovor. Če se z bodočim delodajalcem dogovorim za delo, imamo v sedanjem podjetju 3-mesečni odpovedni rok (službo imam za nedoločen čas). Sporazumno skrajšanje tega roka je nemogoče, ker imam sodelavko na porodniški, in vem, da me ne bodo spustili prej.

ker je tri mesece kar dolga doba, bi se rada zaščitila, da me nova služba čaka. Nov delodajalec mi je v prvem krogu rekel, da izda izbranemu kandidatu pisno potrditev, da je bil za razpis izbran. To pa meni vsekakor ni dovolj. rada bi se zaščitila, pa nima prave podlage, kako lahko to storim? se lahko pogodba o zaposlitvi sklene tri mesece prej?

kaj pa, če jo novi delodajalec noče podpisati tri mesece prej? kako p0ravno zavezujoče je pismo o nameri ali zgolj pismo o izbiri? kaj, če se mi vmes zgodi npr: avtomobilska nesreča ali daljši bolniški stalež (bognedaj, ampak se dogaja tudi to), pri starem delodajalcu pa mi že teče odpovedni rok? (npr, da sem po čudežu na dan, ko bi morala podpisati pogodbo, delavno nesposobna?)

prosim, da mi razjasnite te probleme …

hvala za pomoč!

Spoštovani,

Delodajalec ni dolžan zaposliti nobenega od prijavljenih kandidatov, tudi tistih ne, ki izpolnjujejo vse razpisane pogoje. Če pa katerega izbere, mora ta izpolnjevati pogoje, določene v objavi dela. Vendar zakon delodajalcu dovoljuje, da lahko v primeru, ko nobeden od prijavljenih kandidatov ne izpolnjuje pogojev za opravljanje dela, z enim od prijavljenih kandidatov, ki izpolnjuje z zakonom ali izvršilnim predpisom določene pogoje, sklene pogodbo o zaposlitvi za določen čas do enega leta, če je taka zaposlitev potrebna zaradi nemotenega opravljanja dela.

Pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi je kandidat dolžan predložiti delodajalcu dokazila o izpolnjevanju pogojev za opravljanje dela in ga obvestiti o vseh njemu znanih dejstvih, pomembnih za delovno razmerje, kot tudi o njemu znanih drugih okoliščinah, ki ga kakorkoli onemogočajo ali bistveno omejujejo pri izvrševanju obveznosti iz pogodbe ali ki lahko ogrožajo življenje ali zdravje oseb, s katerimi pri izvrševanju svojih obveznosti prihaja v stik. Glede na navedeno morate novega delodajalca seznaniti z obstoječo pogodbo o zaposlitvi.

Dveh pogodb o zaposlitvi za polni delovni čas ne morete skleniti.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

hvala za odgtovor.
malo napačno ste me razmeli …

nov delodajalec ve, da imam obstoječo službo. in je pripravljen tri mesece čakati name. ustno sva dogovorjena za službo.

sedaj pa: 25.1. dam v firmi odpoved
začne teči tri-mesečni odpovedni rok.
25.4. je zadnji dan mojega dela pri starem delodajalcu
26.4. je priv dan dela pri novem delodajalcu.

sedaj pa: kako naj se zaščitim, da me služba tam res čaka. naj že danes (preden dam odpoved) podpišem novo pogodbo z začetkom dela 26.4.?
kdaj se v tem primeru opravi zdravniški pregled?
kako pa v primeru, da delodajalec izda zgolj pismo o nameri (da me namerava zaposliti) oz mi da v predogled le osnutek pogodbe (ki pa še ni podpisana) in mi v najslabšeč scenariju 26.1. reče: ah, ne nimamo več potreb po delavcih .. (jaz pa brez službe)

s katero zadevo se najbolje zaščitim in kaj je v praksi največkrat uporabljeno? Z možem sva oba že zelo dolgo v istih firmah in nimava izkušenj s tem. Prav tako prihajam iz manjšega kraja, kjer večina kolegov dela celo večnost v istih firmah.

hvala & lp

Spoštovani,

v tem primeru je najbolje, da sklenete pogodbo o zaposlitvi z datumom pričetka dela kot ste navedli. To bo v vašem primeru najboljša garancija za vas.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close