Odločba IK I.stopnje
Pozdrav,
prosim za nasvet.
Prjela sem odločbi IK I. stopnje:
– invalidnost: podana je III. kategorija invalidnosti, po 4 ure na drugem delovnem mestu z omejitvami, zdravljenje je zaključeno
– telesna okvara: ocene ne more podati, ker zdravljenje še ni zaključeno.
Kontrolni pregled decembra 2014.
Glede invalidnosti sem nameravam pritožiti. Pri telesni okvari mi pa ni jasno kako to, da zdravljenje še ni zaključeno, če je pri oceni invalidnosti zaključeno? Kako so lahko različni kriteriji?
Se lahko pritožim zoper odločbo o telesni okvari in se sklicujem na to, da je bilo pri oceni invalidnosti zdravljenje zaključeno?
Hvala in lp
Spoštovani,
Pri obravnavanju in ugotavljanju obstoja telesne okvare iz seznama telesnih okvar, izdanim na podlagi zakona, invalidska komisija I. stopnje lahko poda tudi mnenje, da telesne okvare še ni mogoče oceniti, ker zdravljenje in rehabilitacija še nista zaključena. Za določitev telesne okvare morajo biti torej posledice po poškodbi že ustaljene.
Pri obravnavanju in ugotavljanju invalidnosti izvedenski organ I. stopnje poda mnenje, da ni invalidnosti ali spremembe kategorije invalidnosti, ker je potrebno nadaljnje zdravljenje ali ukrepi medicinske rehabilitacije, ki lahko vplivajo na spremembe v zdravstvenem stanju zavarovanca, ter poda mnenje o potrebi nadaljnjega zdravljenja oziroma medicinske rehabilitacije.
V vašem primeru nadaljnja rehabilitacija torej ne more vplivati na samo invalidnost, lahko pa vpliva na stopnjo telesne okvare, zato je komisija določila, da stopnje zaenkrat še ni mogoče ugotoviti.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni,
zahvaljujem se vam za hiter odziv.
Bi pa še nekaj vprašala.
Zasledila sem, da invalidnina kot nadomestilo za telesno okvaro je v ZPIZ-2 urejeno samo še za tiste zavarovance, pri katerih je do telesne okvare prišlo zaradi posledic poškodbe pri delu ali poklicne bolezni ter za vse tiste, ki so to pravico pridobili oziroma vlogo za pridobitev pravice vložili pred 31.12.2012. Urejanje invalidnine se prenaša v predpise s področja varstva invalidov, ki bodo uredili postopke ugotavljanja vrste in stopnje telesnih okvar. Iskala sem morebitne nove predpise na strani MDDSZ, vendar nisem nič našla. Je bilo kaj novega sprejetega v lanskem letu?
Hvala in lep pozdrav
Pozdravljeni,
ponovno sem prebrala vaš odgovor.
Pa mi po logiki, še vedno ni jasno kako bi lahko rehabilitacija vplivala na stopnjo telesne okvare, ne pa na invalidnost. Če se bo moje zdravstveno stanje izboljšalo tekom enega leta, bo to po mojem mnenju imelo vpliv tudi na delovno zmožnost. Pri kontrolnem pregledu bo IK takointako ponovno ocenjevala oboje, kolikor lahko razberem iz izvedenskega mnenja.
Če pa je po novi zakonodaji možno dobiti invalidnino za TO samo poklicne bolezni, potem je do nje sploh nisem upravičena.
Zahvaljujem se vam za odgovor.
Spoštovani,
Vrste in stopnje telesnih okvar, ki so podlaga za pridobitev pravice do invalidnine določi minister, pristojen za zdravje, v sodelovanju z ministrom, pristojnim za varstvo invalidov v roku dveh let po uveljavitvi ZPIZ-2.
Do uveljavitve predpisov s področja varstva invalidov, ki bodo urejali postopke ugotavljanja vrste in stopnje telesnih okvar, se v ta namen še naprej uporablja Samoupravni sporazum o seznamu telesnih okvar (Uradni list SFRJ, št. 38/83 in 66/89).
Predlagamo, da se z vprašanjem obrnete še na ZPIZ.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.