pogodba o dosmrtnem preživljanju
Z mamo bova zelo verjetno naredila pogodbo o dosmrtnem preživljanju ,ker praktično nemore več živeti brez pomoči.
Glavni predmet te pogodbe je stanovanje ki bi ga jaz dobil ob njeni smrti . Zanima pa me če bi recimo jaz umrl pred mamo in bi se v tem času poročil .Potem bi žena lahko dedovala moj delež pri tej pogodbi čeprav razumem in tudi (če bi ona tako hotela) naprej skrbela za mojo mamo . Zanima me če se lahko v to pogodbo o dosmrtnem preživljanju vključi člen ki bi izničil to možnost , skratka da v primeru moje smrti ,noben drug nemore prevzeti mojega mesta (recimo žena) in naprej skrbeti za mojo mamo. Samo toliko da bi v glavnem pogodba v primeru moje smrti postala nična ,in nebi mogli moji dediči zahtevati odškodnine za delo ki sem ga jaz za mamo že opravil oziroma da nebi mogli kartako prevzeti mojega mesta v tej pogodbi. Če je to možno potem bi vas prosil tudi da mi okvino napišete ta člen ,toliko da vem kaj napisati v pogodbo.
Mama zaupa meni in hoče da jaz skrbim za njo ,nočeva pa da bi se stvari glede pogodbe zakomplicirale če bi jaz umrl pred njo .
Spoštovani,
pri sklenitvi pogodbe o dosmrtnem preživljanju, boste lastnik nepremičnine postali šele po smrti vaše mame, zato to stanovanje ne bo moglo biti predmet vaše zapuščine, če vaša mama umre pred vami. Lahko pa vaši dediči nadaljujejo z izpolnjevanjem pogodbe in tako ob smrti vaše mame postanejo lastniki stanovanja.
S spoštovanjem!
(Sedaj sem registriran uporabnik ,sem pa ista oseba ki je začela temo)
Se da torej preprečiti da bi moji dediči nadaljevali z izpolnjevanjem pogodbe (v primeru moje smrti) ,če moja mama nebi tega želela (pa tudi če bi dediči želeli)? Mene je namreč izbrala da bi skrbel za njo in ni dvakrat za reči da bi verjetno imela problem če bi za njo skrbel kateri od mojih dedičev(oz. kdorkoli drug) .
Povejte mi če je takle člen (ki bi ga vključil v pogodbo) smiseln in veljaven ,glede na zakone itd. :
V primeru preživljalčeve smrti lahko preživljalčevi dediči lahko nadaljujejo za izpolnjevanjem pogodbe samo s privolitvijo preživljanke .V nasprotnem primeru ta pogodba postane nična .
Lp
Spoštovani,
lahko vključite tudi takšen člen. Predlagamo pa, da se v tem primeru pogodba razveže, lahko se določi tudi odškodnina. Svetujemo vam, da si pogledate določila Obligacijskega zakonika (557.-563. člen).
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.