želim da dedujejo moji otroci
Spoštovani!
Nekaj let živim v neregistrirani življenjski skupnosti. Imam dva otroka iz prejšnega zakona.Vsi štirje živimi v mojem stanovanju. Rada bi, da bi dedovala samo moja otroka, torej da bi bil moj partner pri dedovanju izključen Nameravam napisati oporoko, toda berem o tem nujnem dediču, ki naj bi bil tudi moj partner. Torej ne obstaja noben način, da bi iz dedovanja izključila mojega partnerja
Spoštovani,
Navedeno je moč doseči z t.i. izročilno pogodbo, ki jo ureja Obligacijski zakonik.
Z izročilno pogodbo se izročitelj zaveže, da bo izročil in razdelil svoje premoženje svojim potomcem, posvojencem ter njihovim potomcem. Izročilna pogodba je pravni posel, na podlagi katerega izročitelj v breme svojega premoženja in v soglasju s svojimi nujnimi dediči prvega dednega reda enega ali več sopogodbenikov neodplačno obogati. Tako izročitelj razpolaga s svojim premoženjem za časa življenja in lahko še pred svojo smrtjo razdeli svoje premoženje. Izročitev premoženja je primerljiva s prehodom pokojnikove zapuščine na dediče v trenutku njegove smrti. Razdelitev premoženja pa je primerljiva z delitvijo dediščine. Izročilna pogodba omogoča izročitelju razdelitev premoženja še pred smrtjo in mu tako ni potrebno narediti oporoke. Oporoko pa lahko naredi za svoje ostalo premoženje, ki ga ni razdelil s pogodbo, in tisto premoženje, ki bo nastalo po sklenitvi izročilne pogodbe.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.