denar
Pozdravljeni,
imam vprašanje v zvezi z dedovanjem in sicer sledeče (imena so izmišljena):
Sem Silvester, sin Jožice in Jožeta, ter vnuk Štefanije in nečak Ferdinanda. Ima še sestro Vero. Oče in mati živita v njuni hiši v okolici Maribora.
Sestra Vera živi v hiši na Ptuju, ki ji jo je kupil oče Jože oziroma ji je zanjo podaril približno 50.000eur, česar nismo nikamor zabeležili oziroma overili. Štefanija in Ferdinand živita v hiši v Mariboru in sta jo z izročilno pogodbo podarila Jožici in Jožetu.
Ko je Vera prejela denar, sta se starša odločila, da sinu Silvestru, po smrti Štefanije, podarita hišo v Mariboru, ki je sicer vredna več kot 50.000 eur, a smo se s tem vsi strinjali, tudi Vera.
Sedaj bi radi zadevo uredili, da ne bi kasneje prišlo do nepotrebnih nesporazumov.
Zanima me s kakšno pogodbo oziroma na kak način lahko to izpeljemo. Ker imam trenutno denarne težave ne bi rad, da se hiša že sedaj prepiše name, a bi hkrati rad preprečil, da sestra kasneje zataji prejeto vsoto.
Je možno, da se sestra na kakršen koli način odpove hiši v Mariboru, še vedno pa lahko deduje hišo po starših. Želeli bi namreč preprečiti, da Vera čez čas zataji denar in potem zahteva nujni delež. Lahko gre Vera na upravno enoto in oviri izjavo, da je prejela 50.000 eur in vsaj na ta način nekako zabeležimo, da je prejela denar?
Upam, da sem napisal vsaj toliko razumljivo, da razumete bistvo.Lp
Spoštovani,
v tem primeru bi bilo pametno, da se sestavi darilna pogodba, podpisi pa se overijo na upravni enoti.
Ob dedovanju boste morali zahtevati, da se vrednost darila všteje v Verin dedni delež.
S spoštovanjem!
Imam še nekaj dodatnih vprašanj, in sicer, če prav razumem, se sestavi darilna pogodba, s katero starša po smrti babice hišo zapustita sinu. V to darilno pogodbo se tudi napiše, da je Vera že prejela določeno vsoto in da ne more kasneje zahetevati deleža pri tej hiši?
Ali lahko to darilno pogodbo sestavimo sami in podpise overimo na upravni enoti ali kako? To bi radi uredili čim bolj enostavno in s čim manj stroški, hkrati pa da kasneje ne bi bilo nobenih težav.
Najlepša hvala.
Verjetno sem sprva malce narobe razumela. Darilna pogodba bi se naredila za denar in se potem podpisi overili na UE, če prav razumem sedaj. Ali se lahko na to darilno pogodbo napiše stavek, npr. da se zaradi prejetega denarja odpoveduje hiši v Mariboru?
Spoštovani,
glede na to, da je Vera denar že prejela, svetujemo, daglede tega sestavite ločeno darilno pogodbo, katere podpise lahko overite na UE ali pri notarju.
Vera in zapustnik lahko skleneta tudi sporazum v katerem se Vera odpoveduje dednemu deležu (tudi nujnemu), vanj se lahko zapiše, da je v ta namen že prejela 50.000, 00 EUR. Sporazum mora biti overjen pri notarju.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.