Predlog za civilno razdružitev
Pozdravljeni,
ja, vem, solastnina je “hudič”, pa vendar. Sem 3/4 ZK lastnica hiše, v dejanskem stanju jo trenutni lahko uporabljam le 1/2 (1/2 sem jo kupila, 1/4 pa mi je podaril oče).
Ker se solastnica v ničemer ne strinja, bom vložila predlog za civilno razdružitev. Ona mi svojega deleža noče prodati, jaz pa želim sprožiti postopek, da to tega pride, saj je lastnica le 1/4 celotne hiše (ki pa se je bo v naravi ne bo dalo razdeliti – no vsaj na pošten način ne).
Ker bom jaz sprožila postopek vem, da bom morala plačati takso, ne znam pa si izračunati koliko, zato vas tukaj prosim za pomoč.
Celotna nepremičnina je vredna 141.000 €. Ali mi lahko poveste, koliko približno znaša taksa in ostali sodni stroški v zvezi s tem postopkom (ali je to cca. 3000 € ali 5.ooo)?
Hvala,
Sabina
Spoštovani,
taksna obveznost bo znašala cca 1.651,20 EUR.
S spoštovanjem!
Taksna obveznost je še najmanj. Sama sem v postopku že 5 let in stroški so ogromni. Zalaganje za izvedence, odvetnike… ni pa rečeno, da se bo sodišče odločilo za civilno razdružitev…ker upoštevajo tudi višje interese posameznika. Prvi način delitve je v naravi, tudi če se plača razlika in se popravi delež lastništva. Svetujem vam v kolikor je to le možno, da se pogovorite (v mojem primeru se to ni in se še vedno ne da). Zakon je eno, postopek pa čisto nekaj drugega. Gre veliko časa, denarja in živcev.
Srečno.
Hope 13,
o kolikšnih stroških cca. pa govorimo? Npr. +7000 € za izvedence…. Ja, to so večni problemi…to vemo tisti, ki smo v tem zosu in se trudimo rešiti težavo na normalen način, pa če ne gre pač ne gre…
Lp, Sabina
Najprej je taksna obveznost, potem je plačilo odvetnika, potem plačilo cenilca, enega pa drugega..en narok, pa drug narok, pa pritožba, pa priče, pa …..znesek lahko preseže 7000 eur.
Lahko se vam zgodi, da 1/4 lastnik postane 30-40% lastnik, sicer boste dobila razliko v ceni, a mislim, da tega ne želite. Če res je res hudo in če ste dovolj trdna oseba potem pojdite v postopek, drugače vam pa iz lastnih izkušenj povem, da na naših sodiščih zmaga tisti, ki ima več časa, denarja in je bolj pregnan. Srečno
Forum je zaprt za komentiranje.