Dokončnost in pravnomočnost odločb
Pozdravljeni!
Zmedena sem glede teh dveh izrazov – pravnomočnost in dokončnost
Če drugostopenjski organ (ministrstvo) odloči o moji pritožbi z novo odločbo, ali je zadeva že dokončno dokončna? Lahko začnem z izvrševanjem odločitve v odločbi? Ali me pri tem ovira še upravni spor?
Kaj če npr. druga stranka v postopku vloži upravni spor glede te odločbe ministrstva. Kaj to pomeni zame? Da sem zopet tam kjer ni spet nič dokončnega in izvršljivega kot je bilo že na prvi stopnji in spet čakam še dodatne pol leta da se odloči v upravnem sporu o zadevi, potem pa šele lahko izvršujem odločbo?
Koliko časa se pa v praksi odvijajo upravni spori?
Spoštovani,
Odločba, ki se ne more več izpodbijati s pritožbo, je dokončna. Z dokončnostjo lahko stranka prične izvajati pravico, če zakon ne določa drugače.
Odločba, ki se ne more več izpodbijati v upravnem sporu ali v drugem sodnem postopku, pa je stranka z njo pridobila določene pravice oziroma so ji bile z njo naložene kakšne obveznosti, postane pravnomočna.
Če je bila vložena pritožba zoper odločbo prvostopenjskega organa, taka odločba ne postane dokončna, niti izvršljiva seveda tudi ne pravnomočna. Če drugostopenjski organ pritožbo zavrže ali zavrne, postane odločba z vročitvijo drugostopenjske odločitve dokončna.
Vložitev tožbe v upravnem sporu po splošnih pravilih Zakona o upravnem sporu (ZUS-1) ne vpliva na izvršljivost odločbe, ki je predhodno nastopila z vročitvijo odločbe ali z dokončnostjo odločbe (prvi odstavek 32. člena ZUS-1). Zato tožba ne zadrži obveznosti stranke, da v paricijskem roku iz odločbe ali splošnem 15 dnevnem paricijskem roku po četrtem odstavku 224. člena ZUP izpolni naloženo.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.