Kako oporekati oporoki
Bila je razprava o dedovanju, katere se nisem mogla udeležiti, zato sem poslala pisno izjavo sodišču, da sprejemam delež, ki mi pripada po pokojnem očetu. Sodišče mi je poslalo sklep o dedovanju, kjer piše, da je oče zapustil oporoko, v kateri zapušča vse svojima sinovoma, to sta moja polbrata. Predmet dedovanja je polovica hiše (druga polovica je last vdove), meni pripada nujni delež (2/16), polbratoma pa vsakemu po 7/16. Ali obstoja formula za izračun nujnega deleža? Glede na dejstvo, da je bil oče zadnjega pol leta pred smrtjo zaradi hude bolezni veliko časa pod vplivom močnih zdravil proti bolečinam in glede na to, da sem ga obiskala in me je celo sam poklical in sva govorila po telefonu ( to je bilo prvič v zadnjih 20 letih) in sva se pobotala in mi je priznal, da je delal narobe, ker ni nikoli skrbel zame in da mu je zelo žal in naj bi bilo od zdaj naprej drugače…(bil je prepričan, da bo ozdravel). Glede na vse to, dvomim, da je napisal tako oporoko. Sumim, da so mu jo podtaknili v podpis, brez njegove vednosti, kaj podpisuje. Zanima me, ali lahko to oporoko dobim na vpogled? Ali lahko vložim pritožbo na sklep sodišča na podlagi suma v pristnost oporoke? Hvala vnaprej za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
V kolikor oseba, ki izkaže pravni interes (tudi vi kot nujni dedič), meni da je oporoka neveljavna, lahko zahteva njeno razveljavitev. Razlogi za razveljavitev so:
– oporočitelj je bil nesposoben za razsojanje;
– oporočitelj še ni bil star petnajst let;
– razveljavitev oporoke ali posameznih njenih določil zaradi grožnje ali sile, zvijače ali zmote.
Razveljavitev lahko zahteva v roku enega leta od dneva, ko je upravičenec izvedel za vzrok neveljavnosti, vendar najdalj v desetih letih od razglasitve oporke. Proti nepošteni osebi se lahko zahteva razveljavitev oporoke dvajset let od njene razglasitve. Navedeno lahko zahtevate s tožbo in ne s pritožbo zoper sklep o dedovanju.
Nujni delež znaša pri zapustnikovih potomcih, zakoncu in zunajzakonskem partnerju polovico (1/2) zakonitega dednega deleža.
S spoštovanjem!
Najlepša hvala za res koristne informacije. Rada bi vprašala še nekaj: Kaj mora vsebovati oporoka, da jo sodišče prizna? Ali je dovolj podpis avtorja oporoke? Ali jo mora sam, lastnoročno napisati? Morajo biti podpisane priče in overjeno pri notarju? Ker oporoke nisem videla, ne vem kdaj je bila napisana. Ali je potrebno, da je datirana? Preden bi šla v tožbo, bi rada pridobila čimveč informacij, kaj me čaka.
Spoštovani,
oporoka ima več oblik.
Lastnoročna oporoka je veljavna, če je napisana lastnoročno in podpisana s strani oporočitelja.
Oporočitelj, ki zna brati in pisati, lahko napravi oporoko tako, da v navzočnosti dveh prič lastnoročno podpiše listino, ki mu jo je sestavil kdo drug, ko hkrati izjavi pred njima, da je to njegova oporoka. Priči se podpišeta na sami oporoki s pristavkom, da se podpisujeta kot priči. Ta pristavek ni pogoj za veljavnost oporoke (pisna oporoka pred pričami).
Sodna oporoka (Oporoko lahko sestavi oporočitelju po njegovi izjavi sodnik pristojnega sodišča, ko poprej ugotovi oporočiteljevo istovetnost. Ko oporočitelj tako oporoko prebere in podpiše, potrdi sodnik na oporoki, da jo je oporočitelj v njegovi navzočnosti prebral in podpisal) in
Notarska oporoka (Notarska oporoka se lahko sestavi v obliki notarskega zapisa, v sodelovanju z notarjem. Napravi se lahko na dva načina: Oporoko sestavi notar na podlagi ustne izjave oporočitelja (podobno kot pri sodni oporoki) ali pa oporoko sestavi oporočitelj sam in jo notarju predloži v potrditev).
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.