osebna služnost
Spoštovani!
Posedujem dve nepremičnini. V eni stanujem jaz, v drugi pa moja hči. Za drugo nepremičnino bi morala plačati 0,5% davka na nepremičnine. Odločila sem se, da sestavim pogodbo o ustanovitvi osebne služnosti in s tem bi se davek znižal na 0,15%. Zanima me samo, če lahko v pogodbo zapišem, da se hčerka obvezuje, da mi bo nudila vso potrebno nego in pomoč v primeru moje bolezni in onemoglosti.
Hvala za odgovor in lep pozdrav
Spoštovani,
morda bi bilo v tem primeru bolj smiselno sestaviti pogodbo o preužitku, s katero bi se lastninska pravica na nepremičnini sicer prenesla na vašo hčer, ona pa bi bila zavezana za vas skrbeti.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Prosim za nasvet glede služnosti na nepremičnini. Kot polovična solastnica stanovanjske hiše sem po moževi smrti postala lastnica 3/4 stanovanjske hiše, v kateri imam stalno bivališče, moj sin pa, kot dedič po očetu in nerezident, lastnik ene četrtine.
Kaj je za naju ugodneje: da mi sin podeli služnost na svojem deležu in plačujem davek kot uživalka služnosti jaz (po kateri stopnji?) in če je sploh možno podeliti služnost na delu nepremičnine; ali pa bi bilo bolje, da se sin odreče svojemu delu dediščine do moje smrti, ko postane edini dedič celotne nepremičnine. V tem primeru se obračuna davek po stopnji 0,15. Ali je kakšna pomembna razlika v višini davka med obema variantama? In ali ob prepustitvi dednega deleža materi sodišče lahko zapiše tudi klavzulo oziroma zavezo matere o neodtujitvi te nepremičnine brez sinovega soglasja?
Lepa hvala za odgovor
Spoštovani,
v skladu z najnovejšimi spremembami Zakona o davku na nepremičnine, je davčna stopnja tako za rezidenčne kot nerezidenčne nepremičnine enaka in torej znaša 0,15%.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.