Moje drevo na sosedovem travniku
Pozdravljeni!
Imam vprašanje o tem, kako je z lastnino (beri podrto drevo), ki se znajde na sosedovem travniku.
Ali ima sosed pravico brez kakršnegakoli vprašanja ali opozorila drevo razrezati v klocne in ga celo odpeljati, kot da je to njegovo. Stvar je še v tem, da je bil oreh zelo lepe rasti in je bil vreden veliko več, kot pa za drva.
Težava je v tem, da sem jaz v tujini in podrtega drevesa nisem mogel odstraniti.
Hvala za odgovor
Spoštovani,
Po prvem odstavku 83. člena SPZ ima lastnik nepremičnine sicer res pravico sam odstraniti in si prilastiti veje sosedovega drevesa, ki segajo v zračni prostor njegove nepremičnine, če ga motijo in če tega na njegov poziv ne stori lastnik sosednje nepremičnine. Gre za posebno obliko samopomoči (pravico odstraniti veje sosedovega drevesa, ki segajo v zračni prostor njegove nepremičnine, če tega na njegov poziv ne stori lastnik sosednje nepremičnine) in pravico, da si v takšnem primeru veje prilasti. Pridobitev pravice do samopomoči in pravice do prilastitve vej pa tožniku ne more odvzeti pravice do sodnega varstva z zahtevkom, da veje odstrani lastnik nepremičnine, na kateri drevo stoji.
Menimo, da smiselno enako velja tudi za primer kot je vaš.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.