odvzem roditeljske pravice
Pozdravljeni,
imam 13-letnega nezakonskega otroka. Oče je očetovstvo sicer priznal (samo zato, ker je vedel, da bi tožbo izgubil in imel z njo (tožbo) dodatne stroške). Dogovor o preživnini sva sklenila na zahtevo csd-ja leto po rojstvu otroka. Znesek je bil takratnih 10.000 SIT(40 eur) – znesek je bil v bistvu določen samo zato, da sem dobila pravico do otroškega dodatka. Preživnino je sprva nakazoval neredno, nato si je uredil trajnik. Dokler je preživnino nakazoval, nikoli ni upošteval letne uskladitve zneska in je nakazoval prvotno dogovorjen znesek 40 eur.
Zadnjo preživnino je nakazal oktobra 2008.
V vseh 13 letih ni imel niti enega stika z otrokom, nikoli se zanj ni zanimal – kot da otroka sploh ni. Dogovor o stikih ne obstaja – nisva ga zahtevala niti midva niti csd.
Glede na to, da s svojo plačo preživlja 5-člansko družino, se nisem odločila za tožbo za preživnino. V bistvu to nikoli niti ni bil moj namen. Sem se pa glede tega posvetovala tudi na csd-ju, kjer smo se dogovorili, da skupaj prideva na razgovor. Temu se je ves čas izmikal, zato so na csd-ju najprej opravili razgovor z mano, njemu pa poslali pisno vabilo, na katerega se je končno odzval. Po tem sem od csd-ja dobila zapisnik njegovega sestanka, v katerem je zapisano:
– da je seznanjen s 123.členom ZZZDR glede njegove obveznosti za plačevanje preživnine
– da preživnine za otroka ne plačuje, ker sam preživlja družino (nezaposleno ženo in tri otroke) in bi si s plačevanjem preživnine dodatno poslabšal socialni položaj družine. Izjavil je tudi, da imam primerne dohodke in da za otroka lepo skrbim (moja opomba: s tem se sicer strinjam, vendar z višino mojih dohodkov ni seznanjen, z otrokom pa sploh nima stikov)
– da je seznanjen s 124.členom ZZZDR, po katerem polnoletni odtok ni dolžan preživljati starša, ki iz neupravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninske obveznosti do njega in da se s tem tudi strinja.
Naj omenim tudi to, da ima zaradi vožnje pod vplivom alkohola in kršitev cpp ves čas izvršbe na plačo, pred par leti je dobil tudi poziv za uklonilni zapor (očitno mu niso mogli narediti izvršbe na plačo), vendar so mu namesto tega odobrili, da je kazen odslužil z opravljanjem družbeno koristnih del (ravno zaradi tega, ker sam preživlja družino). Večkrat je imel tudi odvzem vozniškega dovoljenja, prav tako je moral ponovno delati vozniški izpit.
Moja glavna skrb je, ali bo njegova izjava na csd-ju brez moje tožbe za preživnino dovolj v primeru, če bo čez leta pristal v domu za starejše. Glede na to, da nima nobenih prihrankov in premoženja, me je strah, da bo moj otrok dolžan plačevati njegovo nastanitev v domu skupaj z ostalimi tremi otroki, ki bodo imeli poleg njega še obveznost do mame, ki je brez zaposlitve in lastnih dohodkov.
Glede na vse opisano me zanima, ali je kakšna možnost, da se mu na osnovi 116.člena ZZZDR odvzame roditeljska pravica. Po mojem mnenju je iz njegovega obnašanja namreč več kot očitno, da:
– je otroka zapustil
– je s svojim dejanjem očitno pokazal, da ne bo skrbel za otroka
– zanemarja svoje dolžnosti.
Izjavil je tudi, da se je pripravljen odpovedati otroku (vem, da to ni mogoče), tako da na osnovi tega sklepam, da verjetno ne bi nasprotoval odvzemu roditeljske pravice.
Opravičujem se, ker sem se tako na dolgo razpisala, hvala za vas čas in že vnaprej hvala za vaš odgovor.
Spoštovani,
navedeno je, glede na sodno prakso, možno doseči.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.