darilna pogodba
Pozdravljeni!
Pred leti je meni in bratu mama z darilno pogodbo podarila določene nepremičnine. Vsakemu nekaj (lastnika sva midva).
Če slučajno po smrti pusti določene dolgove, ali sva jih dolžna kriti midva, na podlagi tega, da sva pač dobila njeno nekadnje premoženje ali ne?
če je zgornji odgovor pritrdilen, ali se pogosto zgodi, da dejansko nekoga drugega terjajo za dolgove za katere pač nisi odgovoren?
lp
Spoštovani,
če jih je darovalec z darilno pogodbo oškodoval, imajo upniki pravico s tožbo izpodbijati pogodbo le do višine dolga in v roku treh let od sklenitve pogodbe.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni!
Sama imam zelo podoben primer kot je opisano zgoraj.
1. Mama je meni in bratu pred 5 leti z darilno pogodbo podarila del hiše (meni) in del stanovanja (bratu).
to je bilo njeno vso premoženje.
Vsak živi svoje življenje, nimamo pogostih stikov, zame tudi od otroštva ni skrbela (sem bila v rejništvu).
Ker sem sedaj izvedela, da je v dolgovih, me skrbi, da bi kakšni njeni dolgovi padli name.. Ali je to možno?
2. Zanima me še, ali sem po kakršnem koli zakonu jaz dolžna za njo kakorkoli skrbeti, plačevati, glede na to da ona ni zame nikoli, in mi je zgolj podarila tisto 1/6 hiše.
3. kot rečeno sva z bratom že vsak dobila svoj del. kaj v primeru njene smrti? ali bo isto potekala zapuščinska obravnava, čeprav sama nima nobenega premoženja več(se mogoče darilne pogodbe štejejo kot že podedovani deleži in moramo na podlagi teh prevzeti tudi dolgove ali ne?
Hvala za odgovor!
Spoštovani,
Podarjeni nepremičnini v dediščino ne spadata. Upniki bi imeli po smrti vaše matere sicer možnost izpodbijati zaradi zaščite svojih interesov darilno pogodbo, s katero sta z bratom prejela zgoraj navedeni nepremičnini v dar, vendar ne pozneje kot v treh letih, odkar je bila darilna pogodba sklenjena.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.