skrbništvo?
pozdravljeni! upam da mi boste lahko pomagali
situacija je takšna…kolega je v izvenzakonski vezi že cca. 12 let, imata 10 let starega otroka. že ob rojstva otroka, sta bila na sodišču, se dogovorila da otrok ostane pri njej (ona z otrokom prijavljena pri njej doma), on “plačuje” preživnino, a v resnici pa vsi stanujejo skupaj pri njemu doma. Ona nezaposlena in je skoraj vedno doma (občasno delo), on je voznik avtobusa. Zadnje leto ali dve, se veliko prepirata, in njej vedno uspe, da otrok vidi kako se on jezi nanjo, da izpade ona žrtev, otroka je v tem času zvabila na svojo stran (posledica da njega velikokrat ni doma-služba), in mu daje potuho pri vseh stvareh (lepo vreme, otrok naredi nalogo šele ob 8ih zvečer, ker se njej ne da prej, če on karkoli reče se otrok vedno brani “mami bi mi pa pustila” …) v zadnjem prepiru ki sta ga imela, otrok njega ni hotel niti pogledati, čeprav se je ona spustila v njega, vzrok spora pa je bilo njeno pitje alkohola na skrivaj (velikokrat je tudi sredi dneva vinjena).
Zanima ga, kaj lahko naredi, da bi otrok ostal pri njemu? Ker finance vemo, da nimajo velikega vpliva…mogoče zamenjava okolja? da bi otroku bilo boljše pri očetu, zaradi vseh prijateljev in bližina šole, ter interesnih dejavnosti?
LP
Spoštovani,
Če tisti od staršev, pri katerem otrok živi, onemogoča stike med otrokom in drugim od staršev in stikov ni mogoče izvrševati niti ob strokovni pomoči centra za socialno delo (tudi z vzbujanjem ambivalence), lahko sodišče na zahtevo drugega starša odloči, da se staršu, ki onemogoča stike, odvzame varstvo in vzgoja in se otroka zaupa drugemu od staršev, če meni, da bo ta omogočal stike in če je le tako mogoče varovati otrokovo korist.
Na prvem mestu je torej korist otroka, v postopku za predodelitev otroka bi moral vaš prijatelj torej dokazati, da je v otrokovo korist, da se dodeli v varstvo in vzgojo njemu.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.