Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Prodaja/nakup avta

Prodaja/nakup avta

Pozdravljeni,

Prosim za pomoč kajti sem zelo obupan.. Naj vam na kratko razložim zgodbo..Pred kratkim sem prodajal avto ko se je našel kupec in ga je kupil za 600€ problem je v tem da me je po 10 dneh poklical in zahteval denar nazaj kajti trdil je da je avto poln napak in da ni varen, da ne bi naredil tehnični pregled in še in še..Problem je v tem da sem osebno naredil tehnični pregled 1 mesec preden sem ga prodal in je šlo lepo skozi.Za napake katere sem vedel sem mu povedal avto sem imel 7 let in nikoli večjih problemov, zdaj pa se je kupec odločil da me toži zaradi ”skritih napak’ predvsem na podvozju,kolesih…Avto je bil viden in stestiran pred nakupom…Prosim za kakšen odgovor da bom lažje spal..Hvala

lep pozdrav

Spoštovani,

Skoraj vsaka prodajna pogodba med fizičnimi osebami ima v svojih določilih klavzulo “videno-kupljeno”. To pomeni, da si je kupec vozilo ogledal, ga preizkusil in vozilo kupil kljub napakam, ki jih vozilo ima.

Tako kupec nima pravice terjati prodajalca za napake, ki jih ugotovi po nakupu.

Vendar pa to ne velja pri napakah, za katere je prodajalec vedel, a jih je kupcu zamolčal. Prav tako ne velja za napake, ki so v nasprotju s točno dogovorjenimi lastnostmi avtomobila.

Tako bi lahko denimo lahko kupec uveljavljal stvarno napako pri avtomobilu, kjer se šele po nekaj urni vožnji pokaže, da motor ne deluje pravilno.

Tudi če kupec pri pregledu napako ugotovi, a mu prodajalec zagotovi da avtomobil deluje pravilno in kupec kasneje ugotovi, da temu ni tako, lahko uveljavlja stvarno napako.

Klavzula “videno-kupljeno” prodajalca ne ščiti tudi v primeru skrite napake. Torej napake, ki je ni mogoče ugotoviti z običajnim pregledom avtomobila.

Za skrito napako gre, če je denimo prodajalec kupcu zamolčal, da je bilo vozilo karambolirano ali denimo, če navedeno število prevoženih kilometrov ni enako dejanskim kilometrom.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close