Nadurno delo
Pozdravljeni!
V podjetju sem zaposlen že 7 let,od tega jih dobrih 6 let delam nadure!Vsak dan,vsak teden,vsak mesec! In to ne 20 ali 30 nadur,temveč 60 in več.V mesecu oktobru 2013 sem jih imel 113!
Opravljam službo pri kateri je večino montaža na terenu in je naš urnik od 6h zjutraj pa do 18.30-19.00 včasih tudi več! Kadar smo kje daleč in moramo spati,delamo od 7h-19h.To je 12 ur dnevno.In točno tak tempo delamo že 6 mesecev,kar je res nenormalno!
Ker mi je takšnega sistema in nečloveškega ravnanja,izkoriščanja,ker vejo da so takšni časi,da si je zelo težko poiskati novo službo,počasi že dovolj,resno razmišljam o odpovedi!
Zanima me,če jim preprosto rečem NE! Ne grem na teren,delal bom v delavnici z ostalimi,8 ur na dan,cel teden in cel mesec!
Kaj mi lahko storijo?Mi lahko dajo odpoved zaradi neupoštevanja njihovih naredb,kar posledično pomeni da mi ne pripada niti nadomestilo nazavodu?Čeprav imamo po 600-900 nadur letno jih na plačilnih listah ni ”prikazanih” . Za nadure dobimo kot neko stimulacijo na teren.
Glede na to,da še nimam nove službe bi se z njimi rad dogovoril,da mi podjetje da odpoved,ker potem bi lahko dobil nadomestilo na zavodu.Je to sploh možno?
Zanima me tudi kako je z plačilom potovanja iz službe domov? Recimo da delamo na terenu v Mariboru,ki je oddaljen dve uri in pol od našega domačega kraja Ilirske Bistrice,kjer imamo sedež podjetja?Imamo pravico do plačila teh ur ali ne?
lp
Spoštovani,
nadomestilo vam pripada le v primeru, če vam delovno razmerje ni prenehalo po vaši volji ali krivdi. Navedeno pomeni, da vam mora podjetje podati redno odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi npr. poslovnih razlogov ali nesposobnosti. Sporazumna odpoved se šteje za prenehanje delovnega razmerja po vaši volji, zato vam v tem primeru nadomestilo ne bi pripadalo.
Delovni čas je efektivni delovni čas in čas odmora zakona ter čas upravičenih odsotnosti z dela v skladu z zakonom in kolektivno pogodbo oziroma splošnim aktom. Efektivni delovni čas je vsak čas, v katerem delavec dela, kar pomeni, da je na razpolago delodajalcu in izpolnjuje svoje delovne obveznosti iz pogodbe o zaposlitvi.
Zakon o delovnih razmerjih podrobneje ne opredeljuje efektivnega dela, podrobnejša opredelitev efektivnega dela je določena v kolektivni pogodbi, ki velja za vašo stroko.
Menimo, da ko potujete zaradi terenskega dela, ste na razpolago delodajalcu in izpolnjujete delovne obveznosti, zato bi se vam moral čas potovanj na terenu vštevati v delovni čas.
Nadurno delo lahko traja največ osem ur na teden, največ 20 ur na mesec in največ 170 ur na leto. Delovni dan lahko traja največ deset ur. Dnevna, tedenska in mesečna časovna omejitev se lahko upošteva kot povprečna omejitev v obdobju, določenem z zakonom ali kolektivno pogodbo, in ne sme biti daljše od šestih mesecev.
Nadurno delo lahko s soglasjem delavca traja tudi preko letne časovne omejitve iz prejšnjega odstavka, vendar skupaj največ 230 ur na leto. V primeru vsakokratne odreditve nadurnega dela, ki presega 170 ur na leto, mora delodajalec pridobiti pisno soglasje delavca.
V primeru odklonitve pisnega soglasja iz prejšnjega odstavka, delavec ne sme biti izpostavljen neugodnim posledicam v delovnem razmerju.
Delavec lahko odkloni opravljanje dela po navodilu ali na zahtevo delodajalca, če bi to pomenilo protipravno ravnanje ali opustitev.
Za natančen odgovor je potreben vpogled v vašo pogodbo o zaposlitvi ter kolektivno pogodbo, ki se uporablja za vašo stroko, zato predlagamo, da se za podrobnejša pojasnila obrnete na odvetnika po lastni izbiri.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.