varstveni dodatek ali kaj drugega
Pred dvema letoma sem doživel poškodbo, težjo, katero zdravniki niso opazili, kljub mojim pogostim obiskom ter zatrjevanju, da nekaj ni v redu. Ko so se moje besede potrdile, je bilo prepozno za zdravljenje same poškodbe. Z operacijo so nato poskusili ublažiti težave, nastale ob nezdravljenju. Žal pa je ob ob tem prišlo do zapleta, (za kar imam tudi medicinsko dokumentacijo) operater pa vztraja, da je to bil pač žal pričakovan zaplet. Nanj me nihče nikakor ni opozoril. Ker mi je zaradi tega zapleta onemogočeno normalno življenje, (lahko bi poskusili stanje popraviti z novo operacijo, vendar je zelo rizična ter lahko prinese še slabše stanje ter invalidnost – spodnji del noge) me sedaj zanima, kaj naj storim. Sem namreč brez zaposlitve, v tem stanju je niti ne morem dobiti, nimam nobenih dohodkov. Imam pravico do kakšnega nadomestila, varstvenega dodatka,… Zaposlena je samo žena, z zajamčeno plačo, en otrok, šoloobvezen. Nihče ni računal, kaj se bo zgodilo ter dogajalo s poškodbo, zdravljenje še vedno traja, tudi odločanje, kaj bodo zdravniki naredili. (seveda ne obiskujem več operaterja, ki zanika krivdo, storjeno pri operaciji). Vendar tako ne gre – nesposoben za delo, še v fazi zdravljenja, brez financ…. ni enostavno. Kar se pozna tudi na psihičnem stanju celotne družine. Lahko podate kakšen nasvet? Hvala
Spoštovani,
pravice iz invalidskega zavarovanja boste lahko uveljavljali šele, ko bo pri vas ugotovljena invalidnost. Invalidnost pa je moč ugotavljati šele po zaključenem zdravljenju.
Z varstvenim dodatkom se upravičencem za čas prebivanja v Republiki Sloveniji zagotavljajo sredstva za kritje življenjskih stroškov, ki nastanejo v daljšem časovnem obdobju (stroški z vzdrževanjem stanovanja, nadomeščanjem trajnih potrošnih dobrin,…) in niso stroški za zagotavljanje minimalnih življenjskih potreb. Varstveni dodatek je namenjen osebam, ki si materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere sami ne morejo vplivati.
Upravičenci:
– državljani Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji,
tujci z dovoljenjem za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji in stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji,
-osebe, ki lahko varstveni dodatek uveljavljajo na podlagi mednarodnih aktov, ki obvezujejo Republiko Slovenijo, in so:
-trajno nezaposljivi ali trajno nezmožni za delo ali starejši od 63 let (ženske) oziroma od 65 let (moški) in niso delovno aktivni in
-so upravičeni do denarne socialne pomoči oziroma bi lahko bili upravičeni do denarne socialne pomoči ali
-če njihov dohodek oziroma lastni dohodek družine presega cenzus za pridobitev denarne socialne pomoči, ne presega pa cenzusa za varstveni dodatek.
Kot trajno nezmožna za delo se šteje oseba, ki:
-ima status invalida I. kategorije
-je invalidsko upokojena
– ima status invalida po zakonu, ki ureja varstvo duševno in telesno prizadeti oseb ali
ima mnenje invalidske komisije Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje o trajni nezmožnosti za delo – invalidska komisija izda mnenje na zahtevo osebe, ki uveljavlja pravico do varstvenega dodatka in ki plača to mnenje invalidski komisiji.
Glede na navedeno do varstvenega dodatka niste upravičeni.
Vljudno vam predlagamo, da izkoristite svojo pravico do prve socialne pomoči, ki obsega:
– pomoč pri prepoznavanju socialne stiske ali težave
– oceno možnih rešitev
– seznanjanje upravičenca z možnimi socialnovarstvenimi storitvami in dajatvami z obveznostmi, ki sledijo izbiri storitve ali dajatve ter
– predstavitev mreže izvajalcev, ki lahko upravičencu nudijo pomoč.
Upravičenec do prve socialne pomoči je vsakdo, ki se znajde v socialni stiski, če se za storitev odloči prostovoljno in jo išče pri pooblaščenem izvajalcu, če sprejme storitev, ki jo pooblaščeni izvajalec začne na pobudo upravičenih predlagateljev, ali če pristane na storitev, ki jo začne pooblaščeni izvajalec po uradni dolžnosti, ali na osnovi obvestil organov in zavodov, ki so ugotovili socialno ogroženost upravičenca.
Izvajalci prve socialne pomoči so centri za socialno delo.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
Zavod za Zaposlovanje me je napotil na zaposlitveno rehabilitacijo. Ocenili so, da sem nezaposljiva ( glede na zdravstveno stanje in posledice). Povedali so mi, da naj bi bila upravičena do višje vsote soc. pomoči glede na to oz. do varstvenega dodatka. Ali sem prav razumela, da je dovolj odločba iz strani Zavoda in ni merodajna samo odločba Spiz-a ?
Hvala
Spoštovani,
predlagamo, da se z vprašanjem obrnete na Center za socialno delo.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.