Dedovanje
Spoštovani,
v sklepu o dedovanju iz leta 2002 mi je sodišče v zapuščinski zadevi po pokojni mami določilo, da moram v roku 10 let dobiti določeno vsoto denarja od prevzemnika kmetije ter v roku 5 let določeno vsoto.
Ker s strani prevzemnika kmetije stvari še niso bile izvršene, me zanima, če dedni dogovor iz tega sklepa zastara in v kolikem času.
Hvala za vaš čas in odgovor.
LP
Spoštovani,
Za zastaranje dednega dogovora, katerega vsebina je določljiva, velja 10-letni zastaralni rok, kot za zastaranje sodne odločbe.
S spoštovanjem!
A v mojem primeru to pomeni 10 let od dednega dogovora leta 2002, ali se šteje od takrat naprej, ko je potekel čas, v katerem bi morale biti stvari poravnane (v roku 5 oz. 10 let)?
Spoštovani,
menimo, da zastaranje začne teči šele takrat, ko je terjatev dejansko dospela v plačilo, vsekakor pa vam predlagamo, da takoj začnete z ustreznimi postopki.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni!
Moj problem…
1992. oče napiše, da sem prispeval (znesek v DM)za nakup stanovanja.(dokument hranim) Sedaj po njegovi smrti sestri ne upoštevata tega, ker pravita da sem v času njegovega življenja še več vzel od njega.(ukradel). Dedoval sem 1/3. ostalo pa sestri. Očetu sem dal 1992 za polovico stanovanja.
Mislim da sem upravičen do več……..ali se motim.?
LP. in hvala za odgovor.
Spoštovani,
kolikor ste menili, da ste upravičeni do večjega dela, bi to morali zatrjevati v zapuščinskem postopku, ki bi vas v tem delu napotilo na pravdo.
V skladu z Zakonom o dedovanju pa se dediščina med dediče razdeli po enakih delih.
S spoštovanjem!
Mene pa zanima,če sem opravičena do dedovanja,iščejo se dediči.Stvar ni enostavna,..hišo so nam pred nekaj leti vzeli,nato je umrl oče,mama si je poiskala streho nad glavo,stalno prebivališče si je priskrbela pri nekem gospodu in tam tudi zdaj nekaj let živela in naj bi za tega gospoda tud skrbela,okrog govorila,da bo potem vse to dobila ona,a usoda je hotela drugače,novembra lani je umrla in kaj sedaj,…na sodišču se iščejo dediči,ker sem edini dedič po njej,ne vem al se naj javim,al ne,ali lahko dedujem,kako je stem,teh ljudi sploh ne poznam,a mi pripada kaj,sem v veliki dilemi kaj storiti,nihče od njih me ni obvestil,da je vložena zapusčinska,znali pa so mi javit,ko je umrla,v vlogi zapuščinske je ta gospod samo dal izjavo,da je tam samo živela,zakaj potem zapuščinski postopek,..lepo prosim za odgovor,ker se na to ne spoznam.Lep dan!
Spoštovani,
v primeru, da se prijavite kot dedič, boste morali v zapuščinskem postopku zatrjevati, da sta vaša mati in ta gospod živela v zunajzakonski skupnosti.
Sodišče vas bo nato napotilo na pravdo, kjer boste morali obstoj zunajzakonske skupnosti dokazati. Če boste uspešni, boste na podlagi vstopne pravice podedovali delež, ki bi pripadel vaši materi.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.