Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Delitev parcele

Delitev parcele

Spoštovani,

Sem lastnica več kot polovice parcele v velikosti cca 4000m2. Solastnikov je več, vseh niti ne poznam. Zanima me ali je možno da bi odmerili in parcelo fizično razdelili na dva dela ( en del moj, en del od ostalih lastnikov) Kako se to izvede, se morajo vsi lastniki strinjati, kolikšni bi bili stroški delitve?

Hvala za odgovor in LP

Spoštovani,

Solastnik ima vedno pravico zahtevati delitev stvari, razen v neprimernem času.
Solastniki sporazumno določijo način delitve stvari. Za pridobitev lastninske pravice se smiselno uporabljajo določila, ki urejajo pridobitev lastninske pravice s pravnim poslom.
Če se solastniki ne morejo sporazumeti, odloči o načinu delitve sodišče v nepravdnem postopku tako, da solastniki dobijo v naravi tisti del stvari, za katerega izkažejo upravičen interes.
Sodišče lahko odloži delitev za največ tri leta, če kdo od solastnikov izkaže močnejši interes, da se stvar še nekaj časa ne razdeli, kot je interes solastnika, ki predlaga delitev.
Če fizična delitev stvari v naravi ni mogoča niti z izplačilom razlike v vrednosti, ali je mogoča le ob znatnem zmanjšanju vrednosti stvari, sodišče odloči, naj se stvar proda in razdeli kupnina (civilna delitev).
Na predlog solastnika lahko sodišče odloči, da namesto prodaje pripada stvar v celoti njemu, če izplača druge solastnike tako, da jim plača sorazmerni del prodajne cene, ki jo določi sodišče. Če to predlaga več solastnikov, ima prednost tisti solastnik, ki ga določi sodišče, upoštevaje velikost idealnih deležev, dosedanji način rabe stvari in potrebe solastnikov.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Kot je že povedal g. Koprivšek imaš vedno pravico zahtevat delitev, se pa res zaplete če niso vsi zato…ko se enkrat začne vlačiti stvari po sodiščih ni ne konca ne kraja. Jaz sem imel podobno situacijo in so mi delitev parcele hitro in ugodno opravili pri http://www.geodela.si/[/url], je pa res da smo z ostalimi lastniki bili v dobrih odnosih in ni bilo problemov.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close