DARILNA POGODBA
Moj oče je leta 2012 s svojim očetom sklenil darilno pogodbo s katero je postal 1/3 lastnik nepremičnine in gospodarskih poslopij. Sedaj pa po različnih forumih berem, da po smrti njegovega očeta ter, v primeru darilne pogodbe lahko sestre zahtevajo tudi ta 1/3 delež, ki naj bi po darilni pogodbi pripadal mojemu očetu. Glede na to, da so odnosi v sorodstvu zelo slabi, me to ne bi čudilo. Poudariti moram tudi to, da že več let celotno delo na kmetiji opravi on in nihče drug. Zanima me, če mu res lahko ”skoraj brez problema” odvzamejo njegov 1/3 del, ki naj bi mu pripadal po darilni pogodbi? Če je to res, bi prosila za predloge glede tega, kaj je najbolje storiti in si 100% zavarovati 1/3 premoženje,saj po tem takem darilna pogodba ni vredna ”nič”? HVALA!
Spoštovani,
Od tistih daril in oporočnih razpolaganj, ki se vračunajo nujnemu dediču v njegov dedni delež, se upošteva pri ugotavljanju celotne vrednosti oporočnih razpolaganj in daril samo toliko, za kolikor ta presegajo njegov nujni delež.
Zapustnikovi potomci in posvojenci ter njihovi potomci, ki so živeli skupaj z zapustnikom in mu s svojim delom, zaslužkom ali kako drugače pomagali pri pridobivanju, imajo pravico zahtevati, da se jim iz zapustnikovega premoženja izloči del, ki ustreza njihovemu prispevku k povečanju ali ohranitvi vrednosti zapustnikovega premoženja.
To pride v poštev tudi v vašem primeru – torej, če bodo njegove sestre zahtevale vračilo darila v zapuščinsko maso, naj vaš oče zahteva kot navedeno zgoraj. Tako izločeni del ne spada v zapuščino in se ne upošteva pri izračunavanju nujnega deleža in se tudi ne vračuna dediču v njegov dedni delež.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.