Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Vdovska pokojnina

Vdovska pokojnina

Pozdravljeni,
Ker sem že na koncu z živci, bi vas srčno prosila za pravni nasvet. Zadeva se nanaša na vdovsko pokojnino. Dne 9.2.2005 sem prvič vložila zahtevek za priznanje pravice do vdovske pokojnine po pokojnem možu, umrlem 28.11.2004. Jaz sem sicer hrvaška državljanka, mož pa je imel 22 let slovenske delovne dobe. Zahtevek je bil zavrnjen, ker nisem izpolnjevala pogoja starosti in naj bi bila v kmečkem zavarovanju.
To zavarovanje pa je s strani hrvaškega nosilca na mojo zahtevo od 1.1.2001 do 6.10.2005 izbrisano za nazaj, ker za njega nisem vedela in je z mojega finančnega ali kakršnega drugega vidika bilo popolnoma irelevanto. Dne 29.03.2010, v skladu z novimi dejstvi (takrat starostni pogoj izpolnjujem) , ponovno vložim zahtevek, da se glede na novo dejansko stanje o zahtevi ponovno odloči. Ampak, tako na prvi kot drugi stopnji je bilo ugotovljeno, da je o predmetni zadevi že pravnomočno odločeno, in da moja popolna pasivnost (ne plačevanje prispevkov) za kmečko zavarovanje ni vplivalo na moj status kot zavarovanke.
Bi pomagalo če bi potrdila in odločbe prevedla v slovenščino? Kako naj sploh dokažem da jaz od tega kmetijskega zavarovanja nisem imela nikakršne koristi? In v kateri smeri naj nadaljujem pravdo? Ker imam občutek da se vrtim v začaranem krogu iz katerega ne vidim izhod, bi vas res lepo prosila za kakšen nasvet. Lep pozdrav

Spoštovani,

Vdova oziroma vdovec praviloma pridobi pravico do vdovske pokojnine, če je:

1. dopolnil(a) 54 let starosti in

2. ne glede na starost, če:
je bil(a) do smrti zavarovanca ali uživalca pravic popolnoma nezmožen(a) za delo ali je to postal(a) v enem letu po njegovi smrti ali
ji/mu je po smrti zavarovanca ali uživalca pravic ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine, vdova oziroma vdovec pa jih je dolžan(a) preživljati. V primeru, da je v času trajanja na ta način pridobljene pravice do vdovske pokojnine postal(a) popolnoma nezmožen(a) za delo, obdrži pravico do pokojnine toliko časa, dokler je podana takšna nezmožnost.
Če je vdova oziroma vdovec med trajanjem pravice do vdovske pokojnine, pridobljene ne glede na njeno/njegovo starost (zaradi popolne nezmožnosti za delo ali otrok, upravičenih do družinske pokojnine, ki jih je dolžan(a) preživljati), dopolnil(a) 54 let starosti, to pravico trajno obdrži. V primeru, da ji/mu je tako pridobljena vdovska pokojnina prenehala, še preden je dopolnil(a) 54 let starosti, pa jo lahko ob dopolnitvi navedene starosti ponovno uveljavi, če ji/mu je pravica do vdovske pokojnine prenehala potem, ko je že dopolnil(a) 49 let starosti.

3. Vdova oziroma vdovec lahko izjemoma pridobi pravico do vdovske pokojnine, vendar šele po poteku čakalne dobe, če do smrti zavarovanca ali uživalca pravic iz invalidskega zavarovanja še ni dopolnil(a) 54 let starosti, dopolnil(a) pa je že 49 let. Čakalna doba traja do dopolnitve starosti 54 let.

Kolikor nameravate vlagati tožbo, je tej potrebno priložiti overjen prevod sodbe, ki jo omenjate.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close