Vdovska pokojnina
Pozdravljeni!
Mož, ki je prejemal pokojnino je umrl ko sem bila stara 41 let. Moj sin je po njem dobival družinsko pokojnino 4 leta. Pol leta po njegovem 26.roj.dnevu, ko je nehal prejemati družinsko pokojnino, sem ostala brez službe in tako je še danes.Imam 29 let delovne dobe. Zanima me kdaj če sploh bom upravičena do vdovske pokojnine.
Najlepša hvala in lep pozdrav!
Spoštovani,
Vdova oziroma vdovec praviloma pridobi pravico do vdovske pokojnine, če je:
1. dopolnil(a) 54 let starosti in
2. ne glede na starost, če:
je bil(a) do smrti zavarovanca ali uživalca pravic popolnoma nezmožen(a) za delo ali je to postal(a) v enem letu po njegovi smrti ali
ji/mu je po smrti zavarovanca ali uživalca pravic ostal otrok ali več otrok, ki imajo pravico do družinske pokojnine, vdova oziroma vdovec pa jih je dolžan(a) preživljati. V primeru, da je v času trajanja na ta način pridobljene pravice do vdovske pokojnine postal(a) popolnoma nezmožen(a) za delo, obdrži pravico do pokojnine toliko časa, dokler je podana takšna nezmožnost.
Če je vdova oziroma vdovec med trajanjem pravice do vdovske pokojnine, pridobljene ne glede na njeno/njegovo starost (zaradi popolne nezmožnosti za delo ali otrok, upravičenih do družinske pokojnine, ki jih je dolžan(a) preživljati), dopolnil(a) 54 let starosti, to pravico trajno obdrži. V primeru, da ji/mu je tako pridobljena vdovska pokojnina prenehala, še preden je dopolnil(a) 54 let starosti, pa jo lahko ob dopolnitvi navedene starosti ponovno uveljavi, če ji/mu je pravica do vdovske pokojnine prenehala potem, ko je že dopolnil(a) 49 let starosti.
3. Vdova oziroma vdovec lahko izjemoma pridobi pravico do vdovske pokojnine, vendar šele po poteku čakalne dobe, če do smrti zavarovanca ali uživalca pravic iz invalidskega zavarovanja še ni dopolnil(a) 54 let starosti, dopolnil(a) pa je že 49 let. Čakalna doba traja do dopolnitve starosti 54 let.
Izračun je narejen za leto 2014.
Predlagamo, da se za podrobnejše pojasnilo obrnete na ZPIZ.
S Spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.