Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Pogodba o preužitku

Pogodba o preužitku

Spoštovani!

Prosila bi vas za pomoč pri mojem vprašanju.
Po smrti matere je oče ostal sam v hiši. Dve leti nazaj je zdravje očetu začelo pešati in ni več zmogel več težjih opravil, vmes je prestal dve operaciji. Z možem sva očetu pomagala tako že dve leti pripraviti kurjavo, urejujeva vrt, očetu pomagam v gospodinjstvu … kar prosi in želi, ko fizično ne zmore sam. Brat živi v tujini, sestre pa ni v istem kraju. Oče je sam predlagal, da bi hišo in nekaj parcele prepustil meni s pogoodbo o preužitku, kamor bi se tudi preselila, hišo obnovila in mu zagotovila ločene prostore za bivanje, ostale parcele bi podaril sestri in bratu. Zanima me, kako se določi vrednost oziroma delež predmeta pogodbe o preužitku, da mi po smrti očeta ne bi bilo potrebno izplačevati sestre in brata (če skrb za očeta ne bi zadostovala vrednosti nepremičnine, ki bi jo po pogodbi prejela) oziroma, da bi vsi dobili enakomerno, hkrati ob upoštevanju moje skrbi za očeta.
Zanima me tudi, kako je v primeru, da z očetom podpiševa pogodbo o preužitku, pa si on poišče novo partnerico, ali lahko izpodbija pogodbo, če bi se odločil in živel z njo.

Najlepša hvala za pomoč in lep pozdrav!

Spoštovani,

navadno se upošteva vrednost nepremičnine kot je ta ovenjena v evidencah GURS, vemdar pa se v primeru kakršnihkoli sporov navadno določi sodni izvedenec, ki oceni vrednost nepremičnine, njegova ocena pa se uporabi v tem konkretnem sporu.

Obligacijski zakonik v svojih določilih, ki se nanašajo na pogodbo o preužitku, določa tudi kdaj je mogoče zahtevati razvezo te pogodbe.
Razvezo pogodbe o preužitku je tako mogoče zahtevati v dveh primerih:
(1) Če pogodbenika živita skupaj in se njuno razmerje tako omaje, da postane skupno življenje nevzdržno, lahko vsaka stranka zahteva, da se pogodba razveže.

(2) Vsaka stranka lahko zahteva, da se pogodba razveže, če druga stranka ne izpolnjuje svojih obveznosti..

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close