Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti plačevanje doma za mater ,ki ne ve niti imena mojih otrok

plačevanje doma za mater ,ki ne ve niti imena mojih otrok

prosim za odgovor.Oba z ženo delava za minimalno plačo ,Oče alkoholik umrl ,mati nas pretepala ,zmerjala ,za prasce ,od rojstva nas je preživljala sociala,po 15 letu sem ji moral dajati štipendijo za kao hrano ,ker še nisem bil polnoleten je 1 leto dobivala še od očeta nekaj denarja zame(OČE JE UMRL,KO SEM BIL STAR 17 LET).torej otroški dodatek +moja štipendija ,pustila mi je le za karto ,nas je gnjavila vse do 18 leta ,brca v rit -smešno ,ampak res .Ne ve imena mojega sina,Skratka ,zanemarjala nas je,socialna dobro ve da nas je preživljala do 15 leta ,potem smo pa itak dobili štipendije ,da smo lahko sami se rihtali ,pa še to nam je vedno pobirala ,socialna dobro ve za naš primer .In zdaj 22 LET ME NI POZNALA ,NAŠLA SI LUBČKA PRI 70 -SRAMOTA ,PRED 2 MESECOMA ZBOLELA ,OSTALA V BOLNICI ,IN ZDAJ PRISTALA V DOMU.CSD pošlje obrazce ,da jaz in moja partnerica morava izpolniti ,nekaj v zvezi oprostitve ,do celotnega zneska ,ki ga bo plačala občina.Trije smo ,dom pride 1.200 in nemoralno se mi zdi ,da bi karkoli prispevali ,če nas je zanemarjala celo življenje ,kako to dokazati ? Ane?nima nič,jaz nimam nič ,povrhu za “lepo “otroštvo ji bom moral plačevati dom?Kako se naj temu ognem? pri najinih minimalnih plačah ,živiva v neprofitnem stanovanju 250 eu na mesec ,pozimi še več imam kredit ,kako naj???? kje se mi po domače lahko vsedejo ?? Na plačo?Prosim odgovorite korektno .

Spoštovani,

ostopek ugotavljanja in odločanja o oprostitvi plačila storitve institucionalnega varstva in pomoči na domu vodi center za socialno delo, ki odloči od delni ali celotni oprostitvi v skladu v skladu z merili, ki jih je predpisala Vlada RS z Uredbo o merilih za določanje oprostitev pri plačilih socialno varstvenih storitev (Ur.l.RS, št. 110/2004, 124/2004, 114/2006-ZUTPG).

Merila za določanje oprostitev so odvisna od:

– vrednosti storitve – pomeni znesek, ki ga po veljavni ceni za dogovorjeni obseg storitev zaračunava izvajalec
– višine ugotovljenega dohodka
– meje socialne varnosti – pomeni znesek, ki mora upravičencu in njegovim družinskim članom ostati za preživljanje po plačilu prispevka za opravljeno storitev
– plačilne sposobnosti – pomeni znesek, ki ga je upravičenec oziroma zavezanec sposoben plačati oziroma prispevati k plačilu storitve
– prispevka k plačilu – pomeni znesek, ki ga je plačilno sposoben upravičenec oziroma zavezanec dolžan plačati izvajalcu storitve na podlagi računa.

Oprostitev plačila storitve je znesek, ki ga upravičenec oziroma zavezanec glede na svojo plačilno sposobnost po merilih uredbe ne more in ni dolžan plačati.

Oprostitev upravičenca se določi kot razlika med vrednostjo storitve in njegovim prispevkom, oprostitev zavezanca pa kot razlika med višino oprostitve upravičenca in prispevkom zavezanca.

Na podlagi uredbe je zavezanec fizična oseba, ki ni družinski član, če jo z upravičencem do storitve veže preživninska obveznost po predpisih o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, in druga pravna ali fizična oseba, ki jo k plačilu stroškov oskrbe ali institucionalnega varstva za upravičenca zavezuje izvršljiv pravni naslov ali pravni posel.

Če prispevek upravičenca in njegovih zavezancev ne zadostuje za pokritje oskrbnih stroškov, razliko med vrednostjo storitve in prispevki upravičenca in zavezancev doplača občina oziroma Republika Slovenija, glede na pogoje navedene v zakonu.

V skladu z Zakonom o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je namreč polnoletni otrok dolžan po svojih zmožnostih preživljati svoje starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti. Torej CSD bo ocenil ali ste sploh zmožni kaj prispevati za dom, sicer bo vaš del plačevala Občina. Ko bo vaša mati umrla, vam svetujemo, da se odrečete dedovanju po njej, saj boste sicer podedovali le dolgove.
Preživljanja bi bili oproščeni le, če bi dokazali, da vaša mati ni izpolnjevala preživninskih obveznosti do vas, kar pa je skoraj nemogoče dokazati, glede na to, da niste bili obravnavani pri CSD (torej odvzeti in oddani v rejništvo).

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close