dedovanje
Moj polbrat je dobil polovico posestva dobil od moje mame leta 1990. Moji mami pa je dal svojo polovico moj oče leta 1983. Želim poudariti, da pa je bil prvi lastnik te zemlje moj oče, ki je prvi živel na tem posestvu že vrsto let. Mama je prišla živet k očetu leta 1972.
Ali lahko jaz sedaj pri morebitni delitvi premoženja z nečakom zahtevam večji delež, ker sem jaz sin od prvega oz. prvotnega lastnika?
Zdi se mi bolj pravično, da bi meni pripadalo več, ker sem jaz lastni sin od očeta, medtem ko je nečak (sin od mojega polbrata) že drug rod oz. drugo koleno, če se tako izrazim.
Pa tudi mama je dala parcele od tega posestva (mislim da celo od moje parcele, ki sem jo dobil s sklepom od dedovanju po očetovi smrti – ko sem bil še mladoleten, vendar tega še nisem preveril v zemljiški knjigi) svojim sinovom iz prvega zakona, ki z mojim očetom niso bili v nikakršnem sorodstvu.
Počutim se nekako oškodovanega.
Spoštovani,
za točen odgovor bi potrebovali več podatkov. Npr. ali je vaša mama vašemu polbratu zemljo podarila ali je bila sklenjena kakšna druga pogodba.
Vsakemu zakonitemu dediču senamreč vračuna v dedni delež vse, kar je na kakršenkoli način dobil v dar od zapustnika. Glede na navedeno, vam torej predlagamo, da na zapuščinski obravnavi izpostavite, da je vaš polbrat od mame dobil parcelo, katera se mu naj vračuna v dedni delež.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.