Se lahko odpove delu dediščine?
Spoštovani,
mož je edini dedič po svoji pokojni mami. Bila je lastnica dveh nepremičnin – na eni stoji hiša. Te nepremičnine so bile v celoti njena last. Vrednost cca 150.000 evrov.
Po pokojnem sorodniku je podedlovala 1/40 zapustnikovega premoženja – gozdovi, pašniki,travnik…. Več parcel.Vrednost cca 3000 evrov. Ali se moj mož temu delu premoženju lahko na dediščini preprosto odpove in kako? Kljub temu, da vrednost ni velika pa z omenjenim premeženjem nimamo kaj početi, saj ne bi bilo 100 % lastniki in bi nas zgolj dodatno bremenilo.
Hkrati me še zanima kolikšen znesek sodne takse lahko pričakujemo? Kako in kdo določi vrednost premoženja, ki je osnova za izračun sodne takse?
Zahvaljujem se vam za odgovor in vas prav lepo pozdravljam.
Spoštovani,
odpoved dediščini ne more biti ne delna in ne pogojna.
Sodišče ugotavlja vrednost, ki je odločilna za odmero takse v zapuščinskem postopku, po prostem preudarku na podlagi izjav dedičev in podatkov, s katerimi razpolaga. Če je treba, lahko odredi, da ocenijo vrednost izvedenci na stroške dedičev. Vrednost čiste zapuščine se ugotovi po vrednosti, ki jo ima ob cenitvi.
Čista zapuščina se ugotovi tako, da se popiše in oceni vse premoženje, ki ga je imel zapustnik ob svoji smrti, od ugotovljene vrednosti pa se odbijejo zapustnikovi dolgovi, stroški za popis in cenitev zapuščine in stroški za zapustnikov pogreb.
Sodna taksa bo od cca 774,00 EUR do cca 792,00 EUR.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni
Zanima me, moja žena je po smrti očeta dobila delež premoženja to je nekaj parcel. Vse te parcele so porazdeljene po kosih. Od vsake parcele dobi doloćen delež. ima še dva brata in sestro. vsi so se odpovedali in vso zemljo oz. vrednost zapustili mami. . Sedaj bi rada to zemljo vrnila in se je rešila ker je brezpredmetna za naju. kaj naj storiva ,kakšen je postopek.
Spoštovani,
z mamo lahko sklenete darilno pogodbo, pri čemer bo mama morala plačati davek na dediščine in darila, kateri je odvisen od same vrednosti deleža teh nepremičnin.
Sklenete lahko tudi prodajno pogodbo, pri čemer pa je v primeru, da gre za kmetijska zemljišča, gozd ali kmetijo, izpeljati poseben postopek, ki ga predvideva Zakon o kmetijskih zemljiščih.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.