NUJNO – Problem s policijo
Pozdravljeni!
Mojega fanta so 2 dni nazaj ustavili policaji ter mu dali pihati. Napihal je 0.9 kar je zelo veliko, glede na to da ni toliko spil. Vendar največji problem je, ko je hotel da mu rezultat alkotesta pokažejo mu je policaj rekel:” Ne morem pokazati, ker sem že zbrisal”. Zanima me, če ni tvoja pravica zahtevati, da to vidiš? Zgodba se je nadaljevala, ko je moj fant rekel, da je prvič v življenju napihal, če mu lahko pove policaj pravice, ta pa mu je le nadel lisice in ga spravil v policijski avto na ”streznitev čez noč” na policijsko postajo. Tam so naredili 3 liste, en zapisnik, eno poročilo o alkotestu in eno poročilo o prenočitvi. Vse podpise je moj fant zavrnil in na dveh poročilih piše, da stranka zavrača podpis iz neznanega razloga, na enem da odklanja, ker ni kriv, na poročilo od alkotesta pa je policaj obkrožil, da se stranka STRINJA s rezultati alkotesta in ga on podpisal ( PONAREDIL JE NEJGOV PODPIS!!!!). Da je ponaredil podpis se vidi, ker je čisto drugačen podpis kakor se podpiše moj fant. Zanima me ali ni tako, da je to potem neveljaven dokument in sploh pa kaznivo dejanje? S tem da mu niso dovolili, da bi koga poklical, da bi ga prišel iskati, komaj so mu dovolili, da je sredi noči poklical domov, da smo vedeli, kje je, ker drugače bi ga najbrž iskali celo noč. Ker je pač bil rezultat pihanja tako visok, je kazen odvzem izpita oz. 18 kazenskih pik in 1200€ (vendar to potem določijo na sodišču). Danes ko je šel na policijsko postajo po izpit so mu rekli, da kar je nad 0.84 se očitno vse pošlje sodnici, ki v roku 15dni odgovori ali mu bodo odvzeli izpit za skos ali samo začasno. On pa je želel izpisek alkotesta, vendar so policaji rekli, da tega ne more dobiti, razen če odvetnik napiše neki posebno prošnjo za to? pa me zanima ali to drži? Zdaj zanima me glede na to, da so bili policaji zelo neprofesionalni, sploh zaradi podpisa (ne zagovarjam nobenega voznika da vozi avto in pije) ampak samo tako, na splošno ali je kakšna možnost, da ta zadeva sploh ni veljavna glede na to da je ponarejen podpis na uradnem dokumentu? Ali imate mogoče kakšen nasvet kako ukrepati? Ali počakamo na odločitev sodišča pa potem naprej urejamo, ker kolikor sem se pozanimala gre lahko policaj oz. uradna oseba v kazenski postopek, če naredi nekaj takega. Najlepša hvala za odgovor in se opravičujem, ker sem se tako razpisala. Ampak res potrebujem vašo pomoč!
Lep pozdrav, Eva Lah
Spoštovani,
Če se z indikatorjem alkohola v izdihanem zraku ugotovi, da ima udeleženec cestnega prometa v organizmu več alkohola, kot dovoljuje ta zakon, izpolni policist zapisnik o preizkusu, ki ga podpiše tudi preizkušen udeleženec cestnega prometa. Če udeleženec cestnega prometa oporeka rezultatu preizkusa z indikatorjem alkohola v izdihanem zraku, iz katerega je razvidno, da ima v organizmu več alkohola, kot dovoljuje ta zakon, mu policist odredi preizkus z merilnikom alkohola v izdihanem zraku (etilometrom) ali strokovni pregled. Če udeleženec cestnega prometa odkloni preizkus z merilnikom alkohola v izdihanem zraku (etilometrom) ali strokovni pregled, vpiše policist vzrok odklonitve v zapisnik, prav tako pa se šteje, da se udeleženec cestnega prometa strinja z rezultatom preizkusa z indikatorjem alkohola v izdihanem zraku.
Torej za kakršnokoli nadaljnje oporekanje ugotovljenemu rezultatu, bi moral vaš fant rezultatu oporekati, sicer sodišče praviloma vse navedbe v tej smeri zavrne kot neutemeljene.
Kolikor menite, da policist postopka ni vodil pravilno in korektno, lahko v roku 45 dni od dneva, ko naj bi policist z dejanjem ali opustitvijo dejanja pri opravljanju policijskih nalog pritožniku kršil človekove pravice ali temeljne svoboščine, podate pritožbo na Sektor za pritožbe zoper policijo v Direktoratu za policijo in druge varnostne naloge na Ministrstvu za notranje zadeve, izjemoma pa lahko tudi na policijski enoti.
Postopek podaje pritožbe (in kaj vse naj pritožba vsebuje) je natančneje pojasnjen na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.