darilna pogodba in davek
Pozdravljeni,
Sestra mojega dedka želi podariti gozdno parcelo. Zanima me komu izmed nas (mojemo dedku, očetu ali meni lahko podari za čim manjše plačilo davka). Če prav razumem sta oj dedek in oče v drugem dednem razredu, kar zniža davek, ki ga plačata napram meni. Ali je potem možno, da kateri izmed njiju naredi kasnjeje novo darilno pogodbo z mano, oz. ali obstaja časovna omejitev čez kako dolgo je to možno. V zakonu pa sem prebral tudi, da je prejemnik oproščen davka v primeru, da je kmet. Moj oče se že dolgo ukvarja s kmetijstvom, ima status kmeta, to pa je do sedaj opravljal ob redni službi, bo pa kmalu to službo prenehal in se ukvarjal samo s kmetijstvom. Kakorkoli ne vem ali mu kmetijska dejavnost predstavlja pomemben del dohodka kot je navedeno v zakonu. Kakšen je postopek uveljavljanja te oprostitve in kako se ugotavlja upravičenost do nje?
Hvala za odgovore že v naprej
LP
Spoštovani,
vsi spadate v II. dedni red. Davka ne plača dedič ali obdarjenec, ki se po določbah zakona, ki ureja kmetijska zemljišča, šteje za kmeta, če podeduje oziroma dobi v dar kmetijsko zemljišče. V zvezi s priznavanjem davčne oprostitve po prejšnjem stavku se gozdna zemljišča štejejo za kmetijska zemljišča. Glede na to, da navajate, da vaš oče ima status kmeta, bi to moralo zadostovati.
Na straneh DURS najdete obrazec: napoved za odmero davka od prejetega darila, kamor vpišete ustrezne podatke in izberete/obkrožite, da uveljavljate oprostitev, ker ste kot kmet dobili v dar kmetijsko zemljišče.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.