UŽITEK NA NEPREMIČNINI
Zanima me če mora biti v zemljiško knjigo na nepremičnino vpisana osebna služnost “užitek” kot je npr. neprava stvarna služnost da ta užitek velja?
V oporoki je napisano da ima ta oseba dovoljen dosmrten užitek takorekoč jaz sem lastnik nepremičnin on pa lahko tam uživa dosmrtno. Z to osebo smo bili v normalnih odnosih pred smrtjo osebe po kateri sem podedoval te parcele ko pa je ta oseba umrla pa se je odnos spremenil in mi užitkar ni hotel dati ključa do stavbe ki je na parceli in nam začel milo groziti ter nam napovedal da tam gor nimamo kaj iskat. jaz sem se malo poglobil v te zakonike ter preveril zemljiško knjigo če je užitkarstvo napisano in ni navedeno nanobeni parceli da bi imel on kakršnokoli zvezo z temi parcelami. Kakor jaz vem bi moral on 15 po sojenju vpisati to v zemljiško knjigo in mi ni logično zakaj ni če je že manjša stvar kot je neprava služnost vpisana. Po mo ji logiki kakor sem bral če hoče da se užitkarstvo konča se more izpisati iz zemljiške knjige sepravi je moral biti enkrat vpisan.
Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor, lp
Spoštovani,
V navedeni zadevi je za odgovor na vaše vprašanje potrebno vpogledati v sklep o dedovanju. Če je užitek zaveden v tem sklepu, je nastal s pravnomočnostjo tega sklepa.
Užitek preneha s potekom časa, odpovedjo užitkarja ali s smrtjo oziroma prenehanjem užitkarja.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.