Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Doživljensko preživljanje in dedovanje

Doživljensko preživljanje in dedovanje

Moja mati, stara 66 let, ločenka, mati treh otrok, živi sama v 60 kvadratnih metrov velikem svojem (lastniško urejenem, v zemljiško knjigo vpisanem) stanovanju. Stanovanje je po ločitvi kupila pred 6 leti. Kupnino je delno zagotovila sama iz naslova delitve premoženja z bivšim soprogom, razliko v višini cca. 25 % cene pa sem zagotovila hči. Ta del sicer ni sporen in je evidentiran v pogodbi.

Pojavljata pa se dve dilemi:
1. Mati nima stikov z ostalima dvema otrokoma. (Sama nimam po njihovi odločitvi stika ne z očetom in ne z bratom in sestro.) Mati prav tako ne želi, da brat in sestra karkoli dedujeta po njej. To je jasno zapisala v oporoko. Vendar smo seznanjeni z dejstvom, da lahko v vsakem primeru otroka zahtevata 1/6 delež in temu bi se radi izognili.
2. Mati prejema cca. 320 evrov pokojnine, vključujoč varstveni dodatek. Razliko do realnih življenjskih stroškov (cca. 250 evrov mesečno + dopust) ji pokrivam sama (brez pogodbe).

Kakšne so optimalne možnosti, da zavarujemo premoženje? Bojimo se namreč, da nova socialna zakonodaja omogoča, da bo potrebno po smrti matere vračati varstveni dodatek iz naslova njenega premoženja. Temu bi se radi izognili. Je bolje, da se z darilno pogodbo oz. kako drugače lastništvo stanovanja prenese name? Ali bi mi pogodba o doživljenskem preživljanju omogočila dedovanje stanovanja brez zagotovitve nujnega deleža bratu in sestri oz. ali bi mi omogočala dedovanje brez povračila znaska, ki ga je mati prejemala kot varstveni dodatek? Bi bilo dobro, da “moje mesečne vložke” uredimo s pogodbo?

Hvala za odgovor, KK

Pozdravljeni,

darilna pogodba ne bi bila najboljša rešitev, saj lahko ostali nujni dediči zahtevajo vračilo darila do višine njihovega prikrajšanega nujnega deleža. Najbolje bi bilo res sestaviti pogodbo o dosmrtnem preživljanju (tu bi bila izročitev stanovanja vam odložena do materine smrti) ali pogodbo o preužitku (tu bi lastnica stanovanja postali takoj vi, mati pa bi si izgovorila pravico dosmrtnega prebivanja v stanovanju in določene druge dajatve in storitve z vaše strani). Tako stanovanje ne bi bilo predmet dedovanja ob materini smrti in zato brat ter sestra ne bi mogla zahtevati nujnega deleža, država pa tudi ne povračila izplačanega varstvenega dodatka , hkrati pa bi uredili vajina medsebojna razmerja tako, da bi najbolj ustrezala vajinim pričakovanjem in željam.
Tako pogodba o dosmrtnem preživljanju kot pogodba o preužitku morata biti sestavljeni v obliki notarskega zapisa.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Spoštovani,

hvala za hiter in jasen odgovor. V povezavi z njim pa me zanima še sledeče: Ali pogodba o dosmrtnem preživljanju oz. pogodba o preužitku lahko kakorkoli vplivata na materine prejemke oz. ali bo zaradi sklenitve tovrstnega dokumenta materi prenehala pravica do prejemanja varstvenega dodatka? Je pri sklenitvi zgoraj omenjenih dokumentov potrebno biti pozoren na morebitne pasti? Če prav razumem, torej ni dovolj, da pogodbo sklenemo pri odvetniku, pač pa jo moramo tudi notarsko overiti?

Z lepimi pozdravi, KK

Sklenitev takšne pogodbe ne bo vplivala na materino pravico do prejemkov.
Za pogodbo o dosmrtnem preživljanju oz. o preužitku zakon predpisuje posebno obliko- notarski zapis, torej ni dovolj sama notarska overitev. To pomeni, da se opravi poseben narok, na katerem notar stranke pogodbe pouči o bistvenih posledicah sklenitve pogodbe, preveri listine in tako dalje. Za sestavo notarskega zapisa je pristojen odvetnik ali notar, v vsakem primeru pa sledi omenjeni narok pri notarju. Nekoliko manj stroškov boste zato imeli, če vse skupaj opravite kar pri notarju.

Lep pozdrav!

*********************************** EVA STROPNIK, univ. dipl. prav., Geovin, geodetske storitve in pravno svetovanje, V. Stropnik s.p., Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem.

Pozdravljeni ,

obračam se na vas s prošnjo , da mi malo razložite nastalo situacijo.
Maoja mati prejema varstveni dodatek, živi pa v najemniškem stanovanju. Sedaj zahtevajo da moram podpisati pri notarju, kaj to pomeni zame, se s tem zavežem da ga bom vračala.
Sem mamica z malim otrokom in me skrbi . Imamo garsonjero za katero bomo plačevali kredit še 15 let 300 evrov in se bojim da ko se izteče bom morala vračati pa še varstveni dodatek, da mi stanovanja ne vzamejo.

Lepo prosim za vašo razložitev , kaj naj pri notarju zapišem, ker sem čisto v skrbeh.
Svoji mami pa že od zmeraj po svojimh zmožnostih pomagam.

Hvala.

Spoštovani!
Verjetno bodo od vas zahtevali, da na stanovanje vpišete prepoved odtujitve in obremenitve v korist RS, kar pomeni, da boste varstveni dodatek ob mamini smrti morali vrniti, sicer vam bodo vzeli stanovanje.
V primeru, da ne podpišete, vaša mati ne bo več prejemala varstvenega dodatka.
S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani,
na koga naj se obrnem, da izvem, zakaj kot hči nisem bila obveščena oz. vabljena na zapuščinsko obravnavo po očetu (nisva imela stikov)? A take zadeve (obravnave) zastarajo?
Hvala,
Breda

Spoštovani,

predlagamo vam, da se obrnete na krajevno pristojno sodišče, ki je obravnavo tudi vodilo.

Če po podatkih iz smrtovnice pokojnik ni zapustil premoženja, odloči zapuščinsko sodišče, da se zapuščinska obravnava ne opravi. To se navadno zgodi v primeru, ko pokojnik z določeno osebe sklene pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali pogodbo o preužitku.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Sem v osebnem stečaju in živim z mamo.Ker je celotno premoženje v lasti mame,me zanima kako bi zaščitila moj delež,ki bi mi pripadal,če bi umrla,da ga ne bi zarubili?

Spoštovani,

zaščitite ga lahko le tako, da vi ne postanete lastnica tega premoženja.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close