Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti skupno skrbništvo – pomoč

skupno skrbništvo – pomoč

Pozdravljeni,

prosim za pomoč vse, ki imate s tem kakršne koli izkušnje. Znašla sem se v zapleteni situaciji, poročena sem 10 let, imava 6 let starega otroka. Mož je že od rojstva veliko odsoten, z otrokom sva zelo navezana eden na drugega. Pred štirimi leti sva se s partnerjem popolnoma odtujila, najbolj me je bolelo, da nima časa za svojega lastnega otroka, zato sem se z otrokom odselila. V slabem letu na svojem je partner nekaj vikendov preživel z otrokom, sicer večinoma ne. Takrat nisva ničesar urejala preko CSD-ja ali sodišča. Z razlogom, da je tako za otroka najboljše, sem se vrnila nazaj. Obenem tudi zato, ker se glede financ v času, ko smo bivali vsak zase, nisva uspela dogovoriti nič. On je ostal v skupni novi hiši, jaz pa, če sem se želela ločiti, sem lahko zgolj odšla brez vsega, skupaj z otrokom.
Že od same vrnitve, dobre 2 leti, je stanje enako ali celo slabše. On je odsoten, jaz skrbim za otroka in dom, o ločitvi noče niti slišati oziroma grozi, da mi bo uničil življenje, če se bom borila z njim za otroka. Želi skupno skrbništvo, vztraja, da moramo ostati v istem kraju itd. V tem času sem spoznala prijatelja, s katerim skupaj z otrokom preživljamo kvaliteten čas, vendar le v smislu prijateljevanja. Mož zanj ve in celotno zadevo precej ignorira, dokler je “doma vse tako kot mora biti”. Njegovo življenje ima smisel le, kako ga vidijo drugi.
Mož ne ve niti, kam iti otroka v šolo, kdo je njegov zdravnik …zdaj pa me izsiljuje s skupnim skrbništvom. Mogoče je to le prazna grožnja, da bom spet popustila, a tokrat resnično želim končati, mu pustiti vse skupno premoženje, le za otrokovo dobro me skrbi. Prepričana sem, da ne zmore (ker noče) skrbeti zanj tako kot jaz, ne želim, da bi otrok odraščal polovico časa pri starih starših (njegovih) v času, ko bi moral biti z njim. V primeru mojega skrbništva pa sem seveda pripravljena na dogovor o rednih stikih. Namesto skupnega skrbništva sem mu celo predlagala, da ga ima lahko VSAK vikend. Da bom jaz poskrbela zanj za vse, kar je potrebno (šola, aktivnosti ,…), on a ga ima lahko za druženje,igro, potovanja,…torej čas brez obveznosti. S tem pa se ne strinja, kajti potrebuje “čas zase”. Seveda se to ne sklada z željo po skupnem skrbništvu.

Da ne bom predloga, prosim svetujte mi vsi, ki imate podobne izkušnje: v katerem primeru se lahko otrok dodeli v skupno skrbništvo, če se s tem mama ne strinja z argumentom, da to za otroka ni dobro, ker očeta ni navajen …nimam ne finančnih, ne kakršnih koli drugih težav, da bi se lahko opiral na to.

Pripravljena sem popustiti pri delitvi premoženja in vsem drugim…samo za otroka želim najbolje in si z njim skrbištva ne predstavljam deliti.

Hvala vnaprej.

Brina

Spoštovani,

Skupno starševstvo (prvi odstavek 105. člena ZZZDR) lahko obstoji samo in le na podlagi sporazuma staršev. Kolikor se vi s skupnim starševstvom ne strinjate, ga sodišče ne more določiti.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close