Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti etui za mobilni telefon

etui za mobilni telefon

Spoštovani,
zanima me sledeče.
Pred približno mesecem in pol sem preko spletne strani kupila etui za mobilni telefon. Stran se mi je zdela v redu cena etuija sicer draga vendar znižana na solidno ceno in zato sem se tudi odločila kupiti preko te strani v prepričanju, da gre za originalni izdelek.

17.9. 2014 sem dobila obvestilo s pošte da je pošiljka prispela in ker je predmet uvoznih carinskih postopkov naj predložim dokumente iz katerih je natančno razvidna vsebina pošiljke in vrednost. Tako sem jim posredovala račun in potrdilo o plačilu.

Danes sem po pošti prejela odločbo iz dne 25.9.2014 s carinskega urada, da se blago začasno zadrži v začasni hrambi, da sem imetnik tega blaga in da se lahko v roku desetih delovnih dneh od prejema te odločbe pisno potrdim in soglašam k uničenju blaga ali le temu nasprotujem.

Obrazložitev:
Ugotovljeno je bilo, da se v pošiljki nahaja 1 kos etui za mobilni telefon, pri katerem obstaja sum kršitve pravice intelektualne lastnine.

Carinski organ sumi, da je blago ponarejeno, ker je opremljeno z neobičajnimi oznakami, v neobičajni embalaži in z navedeno neobičajno nizko vrednostjo. (Naj povem, da je bil etui znižan in zato sem se tudi odločila za nakup seveda sem bila prepričana da gre za original)

Zanima me kaj lahko storim? Naj povem, da ne vem več ali gre za original ali ne. Ko sem kupovala sem bila prepričana, da gre za original saj je bil izdelek znižan iz $129.00 na $43.98.

Spoštovani,

Če carinski organi pri opravljanju svojih nalog odkrijejo blago, za katerega sumijo, da bi lahko kršilo kakšno pravico intelektualne lastnine, lahko takšno blago začasno zadržijo, o čemer obvestijo imetnika pravice in posestnika blaga. V času zadržanja blaga (3 delovne dni za hitro pokvarljivo blago, 10 delovne dni za ostalo blago) se mora imetnik pravice odločiti, ali bo vložil tožbo zaradi kršitve pravice, posestnik blaga pa, ali bo vztrajal pri tem, da blago ne krši pravice intelektualne lastnine. Od tega so odvisni nadaljnji ukrepi carinskih organov. Če imetnik pravice vloži tožbo, se blago zaseže do pravnomočne odločitve sodišča, po pravnomočnosti sodbe o ugotovljeni kršitvi pravice pa se praviloma uniči, če pa je imetnik pravice na sodišču neuspešen, se blago prepusti.

Uničenje zadržanega blaga pa je možno tudi brez sodne odločitve, in sicer, če posestnik blaga ne odgovori na obvestilo carinskih organov o začasnem zadržanju, ali če se posestnik blaga in imetnik pravice tako dogovorita (skrajšani postopek).

Smisleno se zdi, da carinskemu organu pojasnite okoliščine nakupa.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close