odjava stalnega prebivališča
Lepo prosim za nasvet glede nadtale situacije:
Sestra je naredila uslugo bratu in mu dala stalno prebivališče, čeprav ne živi pri njej.
Brat se je v nekaj letih močno zadolžil . Pošta z opomini o neporavnanih dolgovih prihaja na sestrin naslov. Sestra se boji, da bodo prišli rubežniki po njene stvari.
Kako naj odjavi brata z njenega naslova?
Kakršnkoli nasvet je zelo dobrodošel!
Hvala!
Spoštovani,
postopek prijave in odjave stalnega prebivališča je urejen v Zakonu o prijavi prebivališča. Zakon načeloma določa, da mora vsak imeti prijavljeno stalno prebivališče. Za prebivališče se šteje naselje, kjer se posameznik naseli z namenom, da v njem prebiva. Prijava, spremeba ali odjava stalnega prebivališča se uredi v postopku pred katerokoli upravno enoto.
Vaša sestra lahko najprej brata pozove (npr. po telefonu, pisno, preko maila), naj si v skladu z zakonom sam uredi stalno prebivališče na naslovu, na katerem sedaj dejansko prebiva. V kolikor se brat na to ne bi odzval, pa lahko pri upravni enoti sproži postopek ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča. Vse kar mora v tem primeru storiti je to, da obvesti pristojne na upravni enoti (običajno so to zaposleni na referatu za evidenco prebivalstva), da brat ne živi več na njenem naslovu. Priporočam, da to obvestilo pošlje v pisni obliki in v njem zaradi lažje izvedebe postopka navede kar največ podatkov (npr. bratovo ime in priimek, njegov EMŠO, morebiten nov naslov itd.).
Lep pozdrav,
M.
Še pojasnilo, če je bil zgornji odgovor morda nejasen:
Za vodenje postopka ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča je izjemoma pristojna tista upravna enota, na območju katere ima posameznik stalno prebivališče ali ga prijavlja. To torej pomeni, da postopka ugotavljanja stalnega prebivališča ne bo vodila katera koli upravna enota (kot to na primer velja za postopek prijave ali odjave stalnega prebivališča), temveč tista upravna enota, na območju katere je imela taka oseba prijavljeno stalno prebivališče.
M.
Pa je možno, da oseba, ki ima prijavljeno stalno bivališče na nekem naslovu, ni pa on lastnik hiše na katerem ima stalni naslov, uveljavlja pravico do deleža nepremičnine?
Hvala za odgovor
Pozdravljeni,
imam težavo, z očetom sva imela firmo, ki pa jo je “zafural”. Zato, da je on dobil pokojnino, sem podpisala papir, da sem jaz direktor firme, in zdaj, ko firme več ni, hodijo na taščin naslov rubežniki in iščejo mene.Jaz imam stalno prebivališče pri “tašči” ( živim pa v izvenzakonski skupnosti z dvema otrokoma).Partner me prepričuje, da naj se odjavim s tega stalnega prebivališča in naj se prijavim na stalno prebivališče kjer živi moj oče (živim pa še zmeraj tukaj pri tašči). Kaj s tem, če se odjavim s stalnega prebivališča,kjer imata stalni naslov tudi moja otroka, pridobim oz.izgubim? Ali sem potem mati samohranilka in jaz plačujem za otroke?
Hvala za odgovor.
Spoštovani!
Po mojem mnenju z odjavo stalnega prebivališča ne pridobite/izgubite ničesar. Rubežnik vas bo sicer najprej iskal na naslovu vašega očeta, a bo verjetno hitro ugotovil, da dejansko prebivate pri “tašči” in da pač na tem naslovu posedujete določene stvari, ki jih namerava zarubiti (domnevam namreč, da vas išče zaradi rubeža vaših premičnin).
Odjava prebivališča tudi ne bo v ničemer vplivala na vaše razmerje do otrok, saj ste zanju dolžni skrbeti (plačevati) ne glede na vaše stalno prebivališče.
Boste pa morali v primeru spremembe stalnega prebivališča spremeniti dokumente….
Lep podrav,
M.
Pozdravljeni,
Namen imam odseliti se za daljše obdobje v Kanado ali Avstralijo, kar ne pomeni da se nekega dne ne bom vrnil v Slovenijo.
Če sem dobro razumel prebrano na teh straneh, naj bi odjavil stalno prebivališče iz RS pred odselitvijo. Ob tem sem dolžan tudi spremeniti podatke v osebnih dokumentih (osebna iskaznica, potni list in vozniško dovoljenje) in glede tega imam nekaj vprašanj:
1. OSEBNA ISKAZNICA: Ali izseljenci, ko se za stalno odjavijo iz RS imajo pravico do osebne iskaznice (če imajo, kateri naslov se vpiše na isto), ali jo sploh potrebujejo ko se odselijo iz RS ???
2. POTNI LIST: Ali je potni list enakovreden identifikacijski dokument v RS kot osebna iskaznica (če imam stalno prebivališče v RS in imam potni list, ali sem po zakonu dolžan imeti tudi o.i.)? To me zanima, ker bom pred odhodom v tujino verjetno nekajkrat menjal stalno prebivališče, saj se v potnem listu samo spremeni naslov (brezplačen vpis), o.i. pa je treba vsakič zamenjati (in to se plača) ???
3. VOZNIŠKO DOVOLJENJE: Kaj se zgodi z v.d. ko se oseba za stalno izseli iz RS, saj se bojim da ne bi ostal brez istega? Vem da je potrebno spremeniti naslov. Domnevam da je v tujini, kot pri nas, v nekem času možno zamenjati SLO v.d. za nacionlno v.d. države v katero se naselim. Vozniško dovoljenje tam ne bom potreboval in ga tudi ne bom menjal, zato me zanima ali v.d. lahko deponiram na Upravni enoti ali ga enostavno obdržim. Če ga obdržim, kako podaljšam veljavnost v.d. če ta poteče, ko bivam v tujini (ali pustim da mi veljavnost poteče in tistega dne, ko se vrnem v RS, enostavno zaprosim za novo v.d.) ???
Zanima me tudi kateri NOVI NASLOV (v tujini) se navede v odjavi stalnega prebivališča iz RS (in se vpiše na osebna dokumenta), če tega pri odhodu iz RS še vedno ne bom vedel ???
HVALA !!!
Spoštovani!
Najprej vam bi svetovala, če se imate namen nazaj vrniti v Slovenijo, je najbolje, da se tukaj ne odjavite, vendar v tujini vzamete le začasno prebivališče!
Po zakonu imate možnost prijave začasnega odhoda z območja RS. Ta pride v poštev, če nameravate odpotovati z območja RS za več kot 3 mesece. Zakon sicer ne opredeljuje trajanja začasne odsotnosti, vendar se smiselno uporablja definicija stalnega prebivališča iz 3. člena Zakona o prijavi prebivališča. Tudi v tem primeru mora posameznik odhod prijaviti pristojnemu organu, preden odpotuje, in navesti točen naslov začasnega prebivališča v tujini. Ko pa se iz tujine vrne za več kot 60 dni ali z namenom, da bo tukaj stalno prebival, mora pristojnemu organu prijaviti svojo vrnitev v osmih dneh po prihodu.
Pridobitev osebne izkaznice je pravica vsakega državljana Republike Slovenije, tudi državljana s prijavljenim stalnim prebivališčem zunaj države (izseljenca), zanjo pa lahko zaprosite na diplomatsko-konzularnem predstavništvu v tujini. Ob vložitvi vloge za izdajo osebne izkaznice se mora državljan osebno zglasiti pri pristojnem organu zaradi ugotavljanja njegove istovetnosti.
Osebna izkaznica je javna listina, za izkazovanje istovetnosti in državljanstva ter je enakovredna potovalnemu dokumentu (z veljavno osebno izkaznico je slovenskim državljanom omogočen vstop in prebivanje do 90 dni v vseh članicah Evropske unije in vseh schengenskih državah. Poleg tega pa je na podlagi meddržavnih sporazumov slovensko osebno izkaznico mogoče na enak način uporabiti tudi na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni gori, Makedoniji in Albaniji.), saj se lahko uporablja za prehod državne meje in vstop v države, če je to določeno z bilateralnem ali mednarodnemu sporazumu!
Za bivanje v zgoraj navedenih državah (Kanadi in Avstraliji) potrebujete potni list in vizum!
Stalno prebivališče ali spremembo naslova stanovanja prijavite na katerikoli upravni enoti ali krajevnem uradu v Republiki Sloveniji, na ministrstvu, pristojnemu za zunanje zadeve, če prijavljate spremembo naslova stanovanja v tujini, kadar se v nekem naselju stalno naselite ali spremenite naslov stanovanja.
Po spremembi stalnega prebivališča morate v določenem roku urediti tudi vpis te spremembe v veljavni potni list, če je vpis prve ali druge spremembe naslova mogoč oziroma jih zamenjati, kot to določajo posamezni področni zakoni.
Državljan Republike Slovenije mora najpozneje v 30 dneh po spremembi stalnega prebivališča pristojnemu organu predložiti potno listino za vpis spremembe stalnega prebivališča v potno listino. Vlogi je potrebno priložiti:
potno listino in potrdilo o prijavi prebivališča na novem naslovu. Vpis spremembe stalnega prebivališča v potno listino je brezplačen.
V 30 dneh po spremembi stalnega prebivališča mora državljan predložiti osebo izkaznico v uničenje in lahko zaprosi za izdajo nove, ki je plačljiva.
Vozniško dovoljenje izda oziroma podaljša njegovo veljavnost upravna enota, ne glede na stalno prebivališče upravičenca oziroma začasno prebivališče, če upravičenec v Republiki Sloveniji nima stalnega prebivališča.
Tujec, ki prebiva v Republiki Sloveniji, in državljan Republike Slovenije, ki se vrne iz tujine v Republiko Slovenijo z namenom stalnega prebivanja, ali če začasno prebiva v Republiki Sloveniji, lahko, če izpolnjujeta druge s tem zakonom določene pogoje za vožnjo motornih vozil, v dveh letih od pričetka prebivanja v Republiki Sloveniji zahtevata zamenjavo veljavnega vozniškega dovoljenja, izdanega v tujini, za slovensko vozniško dovoljenje.
Tujcu in državljanu Republike Slovenije, ki po določbi prejšnjega odstavka ne zahtevata zamenjave vozniškega dovoljenja v dveh letih po pričetku prebivanja v Republiki Sloveniji ali vrnitvi iz tujine v Republiko Slovenijo z namenom prebivanja v njej, prične teči dveletni rok, v katerem lahko zahtevata zamenjavo vozniškega dovoljenja, izdanega v tujini, za slovensko vozniško dovoljenje, ponovno šteti, če zapustita Republiko Slovenijo za najmanj eno leto in se vrneta v Republiko Slovenijo.
Slovensko vozniško dovoljenje se izda, če imetnik veljavnega vozniškega dovoljenja, izdanega v tujini, opravi praktični del vozniškega izpita za tiste kategorije vozil, ki jih sme voziti z vozniškim dovoljenjem, izdanem v tujini in tistim, ki so že imeli veljavno slovensko vozniško dovoljenje.
Za tujino potrebujete mednarodno vozniško dovoljenje. Mednarodno vozniško dovoljenje se izda na posebnem obrazcu!
Vlogi za izdajo mednarodnega vozniškega dovoljenja je treba priložiti veljavno slovensko vozniško dovoljenje in fotografijo.
Za mnoge države se priporoča, v nekaterih državah se zahteva le za določene narodnosti. Vsekakor je povsod v tujini priročen dokument in pomaga vozniku – tudi če ga država ne zahteva – ob policijskih kontrolah, prometnih prekrških in prometnih nesrečah, saj pogosto olajša in pospeši formalnosti. MVD je pravzaprav prevod nacionalnega vozniškega dovoljenja, zato morajo imeti vozniki v tujini poleg mednarodnega s seboj tudi veljavno nacionalno vozniško dovoljenje! Če je oseba že v tujini, mora za pridobitev MVD poslati v Slovenijo originalno vozniško dovoljenje in osebni dokument ali kopijo, ki jo žigosa Slovenski konzulat v državi, kjer se nahaja.
Veljavnost vozniškega dovoljenja upravna enota (tam kjer imate stalno prebivališče in ne v izvorni državi – torej Sloveniji) na vlogo osebe podaljša tako, da izda novo vozniško dovoljenje.
V skladu z Zakonom o prijavi prebivališča je državljan RS, ki se namerava za stalno izseliti z območja Republike Slovenije, pred odselitvijo dolžan odjaviti stalno prebivališče pri pristojnem organu in navesti točen naslov v tujini (država, kraj, ulica z navedbo hišne številke in poštna številka).
Če tega podatka ob odjavi ne ve v celoti, ga lahko sporoči kadar koli pozneje. Točen naslov v tujini je pomemben zaradi izvrševanja volilne pravice, saj se vsakega državljana, ki se stalno odseli z območja RS, po uradni dolžnosti vpiše v evidenco volilne pravice državljanov RS. Točen naslov v tujini je tudi garancija, da bo volivec, ki bo želel glasovati po pošti, prejel volilno gradivo pravočasno na pravi naslov.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni jaz imam tudi podobno težavo in sicer prjavljen sem pri mami čeprov tam ne živim več živim pri kolegu zaston in problem je da sem pred enim letom zgobil službi in dolgujem banki in mi sedaj hočjo rubit doma na maminem naslovu kaj morm nardit it na občino in se odjavt samo problem je ker tudi pri kolegu se ne morem prijavt vsaj dokler ne dobim redne plače
Spoštovani!
Glede na to, da imate uveden postopek izvršbe na stalno prebivališče, kjer dejansko ne bivate ste dolžni, da se odjavite, saj vam lahko pride do zapleta, če organ podvomi oz. Vas kdo prijavi ter sproži postopek ugotavljanja dejanskega prebivališča. V vsakem primeru je bolje, da se začasno prijavite pri prijatelju.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Če pravilno razumem, lahko obdržim stalno prebivališče v Sloveniji in prijavim začasno prebivališče tam, kamor se selim (ZDA), če bom več kot 3 mesece tam? S tem ohranim naslov tako v potnem listu kot na osebni izkaznici? Torej zamenjava omenjenih dokumentov (predvsem osebne izkaznice) zaenkrat ne bi bila potrebna? Zanima pa me, ali sem lahko davčni rezident v ZDA ne glede na to, kje imam stalno prebivaliče, če bivam več kot 183 dni na leto tam? Naj omenim, da imam zaenkrat še stanovanje v SLO, ki ga imam namen oddajat in tukaj plačevati davek od najemnine, verjetno kot davčni nerizident, če bom rezident v ZDA?
Hvala za odgovor,
Mateja
Spoštovani!
Kolikor odhajate za več kot 3 mesece ste v skladu z Zakonom o prijavi prebivališča dolžni prijaviti svoj odhod z območja Republike Slovenije, ni pa vam potrebno spreminjati naslova stalnega prebivališča.
V skladu z Zakonom o dohodnini pa za davčnega rezidenta RS še vedno štejete, če imate v RS prijavljeno stalno prebivališče, kako je z davčnim rezidentstvom v ZDA pa vam na žalost ne moremo odgovoriti, saj ne poznamo njihove zakonodaje. Predlagamo, da o tem povprašate na njihovem konzulatu v RS. V primeru, da pride do tega, da se boste kot davčni rezident šteli v obeh državah pa lahko na DURS sprožite postopek ugotavljanja davčnega rezidentstva (vprašalnik najdete na spletnih straneh DURS).
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Ker imate v RS začasno prebivališče, lahko imate tu registrirano motorno vozilo, vendar vas opozarjamo, da ga boste mogli naslednje leto odjaviti iz prometa, sicer vas lahko doleti kazen, lahko pa boste tudi registrirali avto v RS, ampak boste dobili prometno dovoljenje z veljavnostjo enega leta.
Glede vloge za izdajo Srbskega dovoljenja vam ne moremo ničesar svetovati, saj je to predmet njihovega prava.
Vseeno predlagamo, da se o vsem dodatno pozanimate pri organizaciji, ki je pooblaščena za registracijo vozil ter na Upravni enoti.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Tudi sam imam vprašanje: glede na to, da imam začasno prebivališče prijavljeno v Avstriji (kjer sem tudi redno zaposlen), v Sloveniji pa se po navadi mudim le ob vikendih (kjer imam še zmeraj prijavljeno stalno prebivališče), me zanima, ali me DURS lahko še vedno lahko šteje za davčnega rezidenta? V Sloveniji nisem lastnik nepremičnine, na svoje ime nimam registriranega avtomobila, nimam otrok, niti zakonske ali zunajzakonske zveze, ki bi lahko bili predmet ekonomskih interesov v Sloveniji. Edina vez s Slovenijo so starši, dodatno zdr. zavarovanje, in pes, ki ga imam vpisanega na svoje ime v veterinarsko evidenco RS.
Hvala za odgovor in pomoč!
Spoštovani,
Zavezanec je rezident Slovenije v kateremkoli času v davčnem letu, če v tem času izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:
–ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji;
-biva izven Slovenije zaradi zaposlitve v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri mednarodni organizaciji, kot javni uslužbenec z diplomatskim ali konzularnim statusom, ali je zakonec ali vzdrževani družinski član takega javnega uslužbenca in prebiva s to osebo;
-je bil rezident Slovenije v kateremkoli obdobju preteklega ali tekočega leta in biva izven Slovenije zaradi zaposlitve: v diplomatskem predstavništvu, konzulatu, mednarodni misiji Republike Slovenije ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri Evropski uniji ali stalnem predstavništvu Republike Slovenije pri mednarodni organizaciji, kot javni uslužbenec v tehnični ali administrativni funkciji, brez diplomatskega ali konzularnega statusa;kot javni uslužbenec ali funkcionar v državnem organu ali organu lokalne skupnosti, in sicer v državi, ki na podlagi vzajemnosti takega uslužbenca ne šteje za svojega rezidenta;kot uslužbenec v institucijah Evropskih skupnosti, Evropski centralni banki, Evropski investicijski banki ali Evropskem investicijskem skladu, ali je zakonec, ki ni zaposlen in ne opravlja dejavnosti, ali vzdrževan otrok takega uslužbenca in prebiva s to osebo;
-je bil rezident Slovenije v kateremkoli obdobju preteklega ali tekočega leta in biva izven Slovenije zaradi opravljanja funkcije poslanca v Evropskem parlamentu;
-ima svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, ali
– je v kateremkoli času v davčnem letu prisoten v Sloveniji skupno več kot 183 dni.
Glede na to, da navajate, da imate v RS uradno prijavljeno stalno prebivališče, se v skladu z Zakonom o dohodnini, štejete za rezidenta.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
starši so oddali stanovanje družini državljanov BiH. Najemno pogodbo vsako leto podaljšujejo. Na UE pa smo ugotovili, da so se brez vednosti staršev stalno prijavili na naslov, katerega oddajamo. Kaj lahko v tem primeru storimo? Zelo je moteče, ker najemna pogodba ni sklenjena za nedoločen čas.
Hvala za odgovor.
Pozdravljeni,
Ce razumem, v primeru da odjavim stalno prebivalisce (in prijavim zacasno na ta naslov) imam lahko se vedno registriran avtomobil na isti naslov? jeseni ga ne nameravam registrirati ponovno
Spoštovani,
posameznik ob prijavi stalnega prebivališča in prijavi spremembe naslova stanovanja predloži dokazilo, da ima pravico do prebivanja na naslovu, ki ga prijavlja. Kot dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja na naslovu, se šteje dokazilo o lastništvu, najemna in podnajemna pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja oziroma upravljavca nastanitvenega objekta.
Dokler imajo veljavno najemno pogodbo tako ne morete storiti nič, po poteku pa lahko na UE sprožite postopek ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča.
S spoštovanjem!
Spoštovani,
tudi mi si zakon razlagamo tako.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni
zanima me kako naj odjavim stalno bivališče ženi ,ki pa ne živi z mano na tem stalnem naslovu ampak sem ji kao naredil uslugo in jo prijavil na moj naslov. sedaj želim da se odjavi ampak noče. kaj naj storim -sem pa v najemniškem stanovanju.
Spoštovani,
predlagamo, da na UE sprožite postopek ugotavljanja dejanskega stalnega prebivališča.
S spoštovanjem!
Pozdravljeni
Od leta l997 do leta 2013sem bila prijavljena in živela na naslovu pokojnega moža ki je leta 2012
umrl. Zaradi nove davčne zakonodaje,ki pa kasneje ni bila realizirana, sem se prijavila na drugem naslovu.Kljub temu še vedno živim na starem naslovu. Rada bi se tukaj tudi panovno
prijavila,vendar zapuščinske zadeve še niso urejene. Hkrati pa mi moževi otroci torej dediči
polovičnega dela hiše grozijo in zahtevajo da se izselim,čeprav še niso lastniki ničesar in je uradno še vse last mojega pokojnega moža.
prosim za nasvet kaj v dani situaciji lahko storim.
Lep pozdrav in hvala!!
Spoštovani,
predlagamo, da se o tem pozanimate na UE, vendar osebno menimo, da se pred zaključeno zapuščinsko obravnavo na naslovu, kjer ste živeli s pokojnim možem ne morete prijaviti. Za prijavo namreč potrebujete nek pravni naslov – dokazilo o lastništvu/solastništvu, soglasje lastnika/solastnika ipd.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.