Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Plačilo dolga po Izvršbi

Plačilo dolga po Izvršbi

Spoštovani,
Zanima me kako je s plačilom dolga po izvršbi. Moja situacija je sledeča:
Najela sem potrošniški kredit leta 2007, dve polni leti redno (torej do polovice l 2009) plačevala obroke, nato pa ne več, ker sem ostala brez zaposlitve.
– Februarja 2010 je banka vložila izvršbo za vsa izvršilna sredstva.
– Januarja 2013 sem aktivno začela plačevati dolg po izvršbi in ga kar precej odplačala- konkretno znesek terjatve (ki naj bi bil znesek glavnice kredita) naveden v izvršbi, kar pomeni da moram plačati še zakonske zamudne obresti ter stroške postopka.

Ker sem do sedaj bila usmerjena v reševanje življenjske stiske in plačevanje dolga se nisem kaj dosti ukvarjala s samo višino dolga. S tem se ukvarjam sedaj, ker je ugotovljeno, da odvetnik upnika kar naprej oddaja vloge na sodišče (za vsako posamezno obročno vplačilo, potem vlogo za potrditev od sodišča o pravnomočnosti in izvršljivosti sklepa o delni utesnitvi, z vsako posamezno vlogo o delni utesnitvi pa višino dolga navedenega v izvršbi zviša ker mi zaračunajo obresti na obresti, tj. ko kaj plačam na novo postavijo glavnico, zaradi česar se posledično kar naprej zvišuje višina dolga in če bodo tako nadaljevali se iz tega ne bom nikoli zvlekla ven.

Sedaj, ko se bližam koncu odplačila dolga, sem ugotovila, da je znesek glavnice kredita naveden v izvršbi precej višji od realnega, banka pa mi ne pošlje specifikacije oziroma stroškovnika (sem jih pisno prosila pa nobenega odgovora) iz katerega bi se ugotovilo kaj točno so mi zaračunali. Ravno tako ne dobim amortizacijskega načrta iz katerega bi bilo razvidno koliko je bilo dejansko stanje glavnice na dan ko sem redno plačala zadnji obrok. Izvršba je narejena na osnovi opomina pred izvršbo – zraven niso priložili ne kreditne pogodbe in nobenih drugih dokumentov.

Zanima me:
– kako lahko sama izračunam vrednost galvnice na določen dan oziroma sama izdelam amortizacijski načrt
– kako lahko preprečim, da njihov odvetnik kar naprej oddaja vloge obenem zaračuna svoje stroške za pripravo vloge in posledično mi zvišuje dolg (saj se najprej plačujejo stroški in ker on priglasi svoje stroške jaz z delnimi vplačili po zakonu moram plačati najprej te stroške, kar pomeni da glavnica ostaja manj ali več ista…ker mi pač š številnimi vlogami naredi toliko stroškov kolikor znaša vplačilo). Kako lahko ukrepam? Kaj lahko naredim, da se njegovo početje prepreči?
– Izvršba je kar nekaj časa aktivna in nimam več nobene pravice ugovora na vrednost dolga. Ali lahko tukaj kaj naredim?. Dejstvo je da so na račun višje glavnice tudi zamudne obresti višje….

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani,

za izračun dolga se lahko poslužite izračuna zamudnih obresti na spletnih straneh Vrhovnega sodišča RS.

V primeru, da menite, da so stroški odvetnika neupravičeni, se lahko pritožite zoper sklep sodišča o stroških.

Če se dejasnko ugotovi, da ste svoj dolg preplačali, lahko povrnitev tega zahtevate z nasprotno izvršbo.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni.

Moja situacija je sledeca….
Smo stiri clanska druzina. Bili smo v obcinskem stanovanju in zal nismo uspeli placati vseh najemnin. V casu bivanja v stanovanju sva bili s sestro mladoletni. Poloznice so bile vse na ocetovo ime kakor tudi sodni postopki. Kar naenkrat brez kakrsne koli poste so sodno blokirali vse nase racune, tudi mojega in sestrinega ceprav nisva dobili nikakrsne poste, ki bi opozarjala na to, da morava midve placati kakrsen koli dolg.
Ocetu niso nic trgali, ker je brezposelen mati ima pa tako nizke dohodke.
Kako je to mogoce?
Hvala ter lep pozdrav.
Tjasa

Spoštovani,

za odgovor na vaše vprašanje je potreben vpogled v dokumentacijo.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close