Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Priča-kazenski postopek

Priča-kazenski postopek

Kot priča sem bila povabljena k pričanju v kazenskem postopku zoper bivšega moža, za katerega sem morala prej dati izjavo o tem kaj vem o kaznivem dejanju.
Na sodišče so me poklicali kot pričo, kjer je odvetnica bivšega moža želela na vsak način na samem pred obravnavo govoriti z sodnikom, kjer je natvezila takšno zgodbo, da je nevrjetno.
Nas priče so poklicali noter v dvorano in nas obvestili o tem, da je bivši mož priznal krivdo in da je s tem postopek zaključen.
Ker sem želela vedeti sploh v katerem točno postopku smo, glede na to da je imel več kazenskih ovadb za kazniva dejanja, mi je sodnica zavrnila vse dostope do saznanitvijo z zadevo.
Ker menim, da je šlo za dogovor, da bivši mož prizna to zadevo, da se pred sodiščem ne razkirjejo ostale zadeve, katere je ob sodelovanju z zaposlenimi na policiji, spretno skril, me sedaj zanima ali lahko na kakršenkoli način vpogledam v spis, iz katerega bo vidno sodelovanje policije z bivšim možem?
Ali lahko vpogledam v spis, če vložim premožanjsko pravni zahtevek kot oškodovanka?

Spoštovani,

V skladu s 128. členom ZKP se lahko vsakemu, ki ima upravičen interes, dovoli pregled in prepis posameznih kazenskih spisov. Dokler postopek teče, dovoljuje pregled in prepis spisov organ, pred katerim teče postopek; ko pa je postopek končan, dovoli to predsednik sodišča ali uradna oseba, ki jo on določi. Če so spisi pri državnem tožilcu, dovoljuje pregled in prepis državni tožilec. Pomembno je, da se sme pregled in prepis posameznih kazenskih spisov odreči, če to narekujejo posebni razlogi obrambe ali varnosti države ali če je bila javnost izključena z glavne obravnave. Načeloma ima vsakdo, ki izkaže upravičen interes, pravico pregledati in prepisati posamezen kazenski spis. Pri odločanju o omejitvi te pravice je potrebno zmeraj upoštevati posebne razloge obrambe, varnost države ali izključenost javnosti z glavne obravnave.

Oškodovanec, oškodovanec kot tožilec in zasebni tožilec imajo pravico pregledati in prepisati spise in si ogledati dokazne predmete. Oškodovancu se sme ta pravica odreči, dokler ni zaslišan kot priča.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close