Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Sklep o dedovanju

Sklep o dedovanju

Spoštovani,

na vas se obračam, ker potrebujem pomoč, in sicer glede sklepa o dedovanju. Prejela sem sklep o dedovanju, dediča sva dva (jaz kot žena in sin iz prvega zakona). Podedovala sva polovico stanovanja po pokojniku (druga polovica stanovanja je moja), negativno stanje na tekočem računu in neizplačano zadnjo pokojninsko dajatev.
Vse to je lepo zapisano v sklepu, ni pa zapisana vrednost nepremičnine, ki sva jo podala na sodišču in sva se oba dediča glede vrednosti strinjala (vrednost 1/2 nepremičnine je 29.000 eur) in na glavnem naroku smo se pogovarjali tudi o pogrebnih stroških v višini 5.000 eur in sva se oba z dedičem strinjala.

Moje vprašanje je, zakaj to ni zapisano v sklepu o dedovanju in ali naj podam pritožbo zoper sklep o dedovanju, da se tudi to napiše, da ne bi kasneje morala več izplačati sina? Kot smo se dogovarjali na sodišču, bi ga morala izplačati 12.000 eur (29.000 – 5.000 eur = 24.000)? Ali mogoče veste kolikšna je višina sodne takse za pritožbo zoper sklep?

Za odgovore se vam najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdrav.

Ina

Spoštovani,

Ko sodišče ugotovi, katerim osebam gre pravica do dediščine, jih s sklepom o dedovanju razglasi za dediče.
Ta sklep mora obsegati:
1. priimek in ime (tudi prejšnje priimke) pokojnika ter ime njegovega očeta, poklic, datum rojstva in državljanstvo pokojnika;
2. navedbo nepremičnin s podatki iz zemljiških knjig, ter navedbo premičnin, sklicujoč se na popis;
3. priimek in ime ter poklic in stalno prebivališče dediča, razmerje dediča do zapustnika, ali deduje kot zakoniti ali kot oporočni dedič, če je več dedičev, pa tudi njihov dedni delež;
4. ali je določitev dediča odložena;
5. ali je dedičeva pravica odložena zaradi tega, ker še ni prišel čas, ali je omejena na določen čas, ali je odložena zaradi neizpolnjenega pogoja ali odvisna od razveznega pogoja oziroma naloga, ki ga je šteti za razvezni pogoj, ali je omejena s pravico, užitka in v čigavo korist;
6. priimek in ime, poklic in stalno prebivališče oseb, katerim je pripadlo volilo, užitek ali kakšna druga pravica iz zapuščine, z natančnim opisom te pravice.
Če v zapuščinskem postopku vsi dediči sporazumno predložijo delitev in način delitve, navede sodišče tak sporazum v sklepu o dedovanju.
Če tak sporazum ni bil pravno formalno sprejet, ga sodišče ni dolžno zapisati v sklep o dedovanju.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana [email protected] http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close